25. godina interneta u Republici Hrvatskoj

Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (SRCE), Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva obilježili su u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) 25 godina interneta u Hrvatskoj, a na svečanosti su nazočili predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Čestitavši utemeljiteljima interneta u Hrvatskoj, predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je kako je interent važan za procese globalizacije i integracija te dodao kako je uvođenje interneta unijelo evoluciju u našu djelatnost i korištenje vremena. Naglasio je kako je u internetskoj industriji u Hrvatskoj zaposleno 24 tisuće ljudi s prometom od 22 milijarde kuna i rastom od 3 posto te dodao kako ti podatci svjedoče da smo dio jednoga velikoga i jedinstvenog  tržišta.

Po riječima ministrice znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, internet je najvažniji izum u povijesti ljudske komunikacije. Iz osnivanja interneta u Hrvatskoj možemo puno naučiti, rekla je dodavši kako taj projekt pokazuje veliko značenje praćenja trendova i ideja te njihove učinkovite realizacije.  Poručila je kako treba prihvatiti digitalno društvo te izgraditi mlade ljude koji će biti sposobni doprinositi razvoju naše Domovine.

25 godina interneta u Republici Hrvatskoj

Ravnatelj Srca Zoran Bekić  podsjetio je kako je paralelno s početcima tehničke izgradnje mreže, započeo i rad na izgradnji prvih internetskih servisa za cjelokupnu akademsku zajednicu. Istodobno se s izgradnjom provodila i edukacija korisnika, napomenuo je te dodao kako je Srce organiziralo višednevne "Internetske tečajeve" koji su pokrivali osnove IP mreža i servisa te administriranje Ultrix operacijskog sustava.

Na današnji dan prije točno 25 godina, podsjetio je  ravnatelj CARNeta Goran Kezunović, uspostavljena je međunarodna komunikacijska veza koja je CARNetov čvor u Zagrebu povezala s Austrijom brzinom od 64kbps. Time je Hrvatska službeno postala dio svjetske računalne internetske mreže. 
Istaknuo je kako je CARNet bio prvi, a sljedećih nekoliko godina i jedini pružatelj internetskih usluga u državi.

Predsjednica odlikovala Srce i CARNet

U prigodi obilježavanja 25 godina interneta u Hrvatskoj, odlukom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Srcu i CARNetu su dodijeljene Povelje Republike Hrvatske. Srcu je uručena Povelja za osobite zasluge u uvođenju i popularizaciji interneta i internetskih tehnologija u Hrvatskoj, dok je CARNet primio Povelju za osobite zasluge u dugogodišnjem razvoju obrazovanja pojedinaca i hrvatskog društva u cjelini pomoću novih informacijskih tehnologija i razvoja digitalno zrelog društva, s posebnim naglaskom na obrazovnu i akademsku populaciju.

Na svečanosti koja je održana pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i obrazovanja prikazan je i kratki film o povijesti i razvoju interneta u Hrvatskoj.