Projekt prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske

Krenuo je projekt prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske kojim će se oživjeti zapušteni perivoj dvorca Janković u Suhopolju, opremiti Informacijsko-edukacijski centar u Noskovačkoj Dubravi te urediti park i izgraditi jezero u Želicu u Mađarskoj. Vrijednost projekta je milijun i pol eura.

Dvjestogodišnji Perivoj Dvorca Janković u Suhopolju pretvorio se u pravu šumu i predstavljao je opasnost za pješake, ali i promet na obližnjoj državnoj cesti. Prije nekoliko godina cijeli je kompleks kupila Virovitičko-podravska županija, a sada će zahvaljujući europskom novcu zasjati starim sjajem kao nekoć u doba grofa Jankovića. 

Predviđeno je krčenje samog perivoja, postavljanje novih staza, šetnica postavljanje klupica i naravno pošumljavanje i uklanjanje stabala koja nisu zdrava ili koja su opasna za posjetitelje i naravno, sadnja novih sadnica, najavila je Željka Vuković, zamjenica ravnateljice županijske Razvojne agencije Vidra.

Tako će park, ali i dvorac, čije je obnova u punom jeku, postati turistička atrakcija u ovom dijelu Slavonije. Na taj način promovirat ćemo gastro ponudu, turističke sadržaje, našu lovnu ponudu, lovni turizam, sportsko rekreativni turizam. Sve ćemo objediniti u jednu prekrasnu priču, rekao je načelnik općine Suhopolje Siniša Horvat.

Novu opremu dobit će i Informacijsko-edukacijski centar u Noskovačkoj Dubravi, a mađarski partneri izgradit će jezero i urediti park u šumskom gospodarstvu Šefag nedaleko od Kapošvara. 

Projekt će trajati 20 mjeseci, a provodi ga Virovitičko-podravska županija u suradnji sa Šumskim gospodarstvom ŠEFAG iz susjedne mađarske županije Somogy te Javnom upravom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.