Zdravo i traženo, a pomalo zaboravljeno voće

Savjetnici hortikulture Jadranske Hrvatske, njih 25-ero od Istre do Konavala, okupili su se u Zadru na dvodnevnoj specijalističkoj radionici o proizvodnji zaboravljenih i manje zastupljenih voćnih vrsta.

Program je financiran sredstvima Europske unije, a cilj je unaprijediti znanja i vještine savjetnika kako bi oni u konačnici pomogli u modernizaciji i unaprjeđenju naših OPG-ova.

Oskoruša, dud ili murva, žižula, pa čak i bajam, smokva – malo su zastupljene i mlađim naraštajima manje poznate kulture za koje naše područje ima izvrsne prirodne uvjete uzgoja. Osim što se mogu proizvoditi na ekološki način, smanjuju pojavu određenih štetnika, uklapaju se u principe održivoga razvoja, komparativnih prednosti pomalo zaboravljenih vrsta ima još.

Jedna recimo zaboravljena murva, kilogram suhe murve je 50 eura a proizvode je i rade samo recimo u Turskoj, mi danas toga ovdje imamo na neki način na bacanje kod nas i zaboravili smo itd., o suhoj smokvi i da ne pričamo, prodaje se i po 100 eura isto kilogram na ekološki način uzgojeno itd, navodi jedan od predavača dr. Željko Prgomet.

Ponuditi rješenja o modernizaciji i povećanju konkurentnosti naših OPG-ova, pomoći im u kreiranju proizvoda prema zahtjevima tržišta, predložiti im tehnološka rješenja u praksi u skladu s održivim razvojem – sve su to ciljevi stalne edukacije poljoprivrednih savjetnika pa tako i ove u Zadru. Program je financiran sredstvima Europske unije. U sklopu te Mjere 2. ima više tih podmjera, ali onaj dio koji mi već evo drugu godinu na neki način imamo na raspolaganju, to se kreće negdje u vrijednosti od 250 tisuća eura, ističe Višnja Šimunović, načelnica Odjela za hortikulturu u Savjetodavnoj službi.

Program edukacije dijelom je organiziran na terenu – u Ravnim kotarima na OPG-u u Kašiću.