'Vissi d'arte, vissi d'amore', monografija Cynthije Hansell-Bakić

'Vissi d'arte, vissi d'amore''Živjela sam za umjetnost, živjela sam za ljubav', prvi je stih slavne arije iz Tosce, ali i životni moto i naslov monografije Cynthije Hansell-Bakić. Sopranistica u mnogim velikim opernim ulogama, ostavila je neizbrisiv trag u 46 godina karijere. Danas se u muzeju Mimara u 19 h promovira monografija koju je napisala gđa Marija Barbieri.

Sopranistica Cynthia Hansell Bakić, operna diva, Amerikanka i hrvatska nevjesta u Split je došla živjeti sa samo 22 godine. Odrasla je u Virginiji u SAD-u, a pjevanjem se bavila još kao dijete, pa je već kao 11-godišnjakinja imala zavidnu zbirku nagrada. Nakon srednje škole bila je i Miss New Jersey. Tada su se za kandidatkinje tražile najbolje studentice, a koje su uz to bile lijepe kako bi predstavljale grad, pa okrug pa saveznu državu. Cynthia se isticala svojim talentom, a prijavila se na izbor jer je nosio stipendiju koju je i dobila okružnom natjecanju. Na saveznom izboru za Miss New Jersey je pobijedila, ali je krunu odbila. Svi su bili u šoku, osim naravno prve pratilje koja je pokraj mene vrištala od sreće. Rekla sam im da sam dobila stipendiju za četverogodišnji studij i da je  meni pjevanje život, titula misice nije mi bila važna. Nisam se mogla posvetiti obvezama koje nosi titula.

Debitantski nastup imali je na Peristilu, 1972. godine, kao Leonora u Trubaduru, a tada je upoznala i svog supruga. Dok sam čekala nastup na Peristilu, imala sam veliku tremu. Sjedila sam sama iza pozornice, nisam imala nikoga da mi da podršku. A onda, tik pred izlazak na pozornicu iz mraka, nekako s visine čula sam nekoga kako mi govori: 'Don't worry, you're God's child' (Ne brini se, ti si dijete Božje, op.a.). Pogledala sam gore, pomislila što je to, otkud to... A onda su se upalila svjetla reflektora. Nešto poslije bila sam na blagajni u teatru pokušavajući zamijeniti karte za mjuzikl za one za operetu. I dok sam ja blagajnici na engleskom pokušavala objasniti što želim, iza leđa mi se obratio muškarac nudeći mi pomoć. Nisam se ni okrenula, ali znala sam da je to taj isti glas s Peristila. To je bio Ante. On je tada bio majstor rasvjete u HNK Split. Počeli smo izlaziti, vjenčali smo se, dobili dvije curice. U braku smo 40 godina. 2013. velikim je koncertom u splitskom HNK-a proslavila 40 godina karijere.

Tijekom svoje bogate karijere tumačila je više od 60 glavnih uloga. Redovita je profesorica u trajnom zvanju solo pjevanja Muzičke akademije u Zagrebu i Umjetničke akademije u Splitu. Na predstavljanju monografije sudjelovat će akademik Nikša Gligo, profesor dr.sc. Ivo Banac i slavni violinist Tonko Ninić te Sonja Šarunić. Nastupit će sopranistica Nela Šarić i bas-bariton Mate Akrap, njezini bivši studenti.

Više o monografiji i svom životu i karijeri govorila je Cynthia Hansell Bakić u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: