Poezija Miroslava Krleže u ciklusu Sfumato

Novi koncert Zbora Hrvatske radiotelevizije iz ciklusa Sfumato, u utorak 21. studenoga u Hrvatskom glazbenom zavodu u 20 sati uz izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskog radija.
 
Zbor HRT-a, maestro Tomislav Fačini i pijanist Danijel Detoni izvest će program posvećen uglazbljenoj poeziji Miroslava Krleže. Posjetitelji Glazbenog zavoda, ali i svi slušatelji Trećeg programa Hrvatskog radija, tako će moći čuti V megli, za mješoviti zbor Anđelka KlobučaraBerceuse héroïque, za klavir Clauda Debussyja, V megli, za mješoviti zbor Igora Kuljerića, Ni med cvetjem ni pravice, za tenor i mješoviti zbor (Andro Bojanić, tenor) Emila Cossetta, Allegro barbaro, BB 63, za klavir Béle Bartóka, Gumbelijum roža, za bariton, mješoviti zbor i klavir (Miroslav Živković, bariton) Milana Arkoa u obradi Tomislava Fačinija, Obviously Foreign Infantry,  za mješoviti zbor Anttija Auvinena, Simbolo, br. 1 iz Quaderno musicale di Annalibera, za klavir Luigia DallapiccolaOgnjeno morje, za mješoviti zbor Uroša Rojka, Les soirs illuminés par l’ardeur du charbon, za klavir Clauda Debussyja, Balade Petrice Kerempuha, za zbor i dva klavira Anđelka Klobučara (Dora Iveković, klavir), Ondine, br. 8 iz Préludes, sv. 2  Claudea Debussyja i Gumbelijum roža fino diši, za mješoviti zbor Igora Kuljerića.
 
Blato, škornje, rat, propagandne laži i vječna društvena nepravda - vizija je to hrvatskog društva, bez obzira na vlastodršce, iz pera Miroslava Krleže, kao i brojnih što po tramvajima škrguću zubima i traže svoju pravicu. No, pravice nema ni 'med cvetjem', ali ima utjehe - u glazbi. Jesu li se baš zato brojni hrvatski skladatelji odlučili uglazbiti Krležine stihove, ili je i sama čarolija distopijske kajkavštine s Gvozda učinila svoje, saznat ćemo usporedivši Khevenhillera s nekim drugim glazbama, koji na istom tragu, sa zdravom dozom galgenhumora, tematiziraju naša posljednja stoljeća… koja već nekak jesu to kaj jesu.