Na šest dana Zagreb postaje središte harfističkog svijeta

Od 21. do 26. studenog 2017. u Zagrebu će se održati 5. festival harfe koji organizira Umjetnička organizacija Hathor. Na šest dana, Zagreb postaje središte harfističkog svijeta.

U emisiji Dobro jutro Hrvatska gostovala je učenica Petra Barišić koja je u Meksiku na internacionalnom natjecanju osvojila posebnu nagradu žirija. Petra ima 15 godina, svira od svoje 8 godine. Natjecala se na domaćim i internacionalnim natjecanjima, na kojima je osvajala nagrade. Ovo joj je bilo prvo veliko internacionalno natjecanje.


Festival harfe je prošlih godina u Zagreb doveo soliste poznatih svjetskih orkestara poput Pariške i Berlinske filharmonije, te milanske Scale i Boljšoj teatra. Ove godine prvi će puta nastupiti harfistica Anneleen Lenaerts, solistica Bečke filharmonije zajedno s Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem maestra Davida Danzmayra.

U reprezentativnim  dvoranama; Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, Hrvatskom glazbenom zavodu, Muzeju Mimara, Palači Dverce, dvorani  Muzičke Akademije te Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici na devet koncerata, publika će slušati izvedbe harfista koji su tijekom svoje karijere osvajali prestižna svjetska harfistička natjecanja.

Uz Hrvatski barokni ansambl ove godine nastupa Andrew Lawrence - King iz Velike Britanije na baroknoj harfi sa dva reda žica. Andrew Lawrence - King vodeći je svjetski izvođač barokne glazbe. Svoje će znanje podijeliti na besplatnom predavanju na Muzičkoj akademiji koje je otvoreno za sve zainteresirane.

Iz Turske dolazi Sirin Pancaroğlu koja će izvesti program na čengu; tradicionalnoj turskoj harfi, maloj harfi s kukicama te pedalnoj harfi. Mađarska harfistica Csilla Guylas, prošle je godine oduševila publiku djelima „Plesovi za keltske harfe", a ove će godine održati predavanje o Kodaly metodi. U prostorijama srpskog kulturnog društva, svoje će umijeće pokazati  harfistički duo Milena Stanišić i Ljiljana Nestorovska iz Beograda.

Zagrebu već poznata imena domaće scene, također ne zaobilaze festival harfe; jedini takav festival u Hrvatskoj. Tajana Vukelić Peić i Biserka Krčelić zajedno s ansamblom Glazbene Staze će slušaoce provesti najljepšim putevima glazbe. U muzeju Mimara nastupiti će solistica Zagrebačke filharmonije Mirjam Lučev Debanić na harfi i Martin Draušnik na violini, koncertni majstor Zagrebačke filharmonije, a predstaviti će se i ansambl mladih harfista.

Profesorica harfe  sa Muzičke akademije u Zagrebu Diana Grubišić Ćiković komorno će nastupiti sa Tamarom Coha Mandić na flauti u prekrasnoj Palači Dverce. U okviru suradnje s Muzičkom Akademijom u Zagrebu, uz profesoricu Grubišić Ćiković i docenticu Lučev Debanić, predstaviti će se klasa harfista.

Osim solističkih i komornih recitala na harfi,  vrhunskih svjetskih harfista solista s našim orkestrima i ansamblima, te suradnje hrvatskih i inozemnih harfista vrlo važno mjesto zauzimaju seminar, radionice i stručni skupovi za mlade i profesionalne harfiste.

Zagrebački harfistički festival odlikuje se visokom razinom kvalitete umjetnika i značajan je glazbeni događaj za struku ali i širu publiku. Ove godine, po prvi puta organizira se radionica „Harfist na jedan dan", gdje će se svi zainteresirani moći pobliže upoznati s harfom, a  u tome će im pomoći harfisti sudionici festivala.

Misija organizatora je popularizacija harfe, dostupnost kulture svima te edukacija za mlade harfiste. Naša je želja da se svakodnevno približavamo vodećim svjetskim institucijama za glazbeno obrazovanje i pružimo mladima mogućnost učenja u njihovoj zemlji, rekla je Tajana Vukelić Peić, ravnateljica festivala.