Na FER-u održana srednjoeuropska informatička olimpijada

Poznato je da na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva, popularnom FER-u, i vikendom vlada gužva. Ovaj vikend računala su zauzeli najbolji studenti informatičari iz 6 država na još jednoj Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi.

12 zadataka iz programiranja tročlane ekipe rješavale su više od 5 sati. Među studentima su i srednjoškolci - budući olimpijci. Konkurencija je jaka, svi su dobro pripremljeni, teško je ostati na vrhu.

Hrvatske ekipe - na kraju dvije među prvih 15, i to srednjoškolci bolji od studenata. Trenutno su u fazi priprema za buduću olimpijadu pa je prirodno da su i dosta dobri u tome.

A na vrhu tablice nema iznenađenja - Poljaci su najbolji i to ne samo na srednjoeuropskoj već i na svjetskoj razini. Tajna njihova uspjeha - rana podrška cijelog obrazovnog sustava.

Srednjoškolci dobivaju pomoć iz raznih znanstvenih institucija u Poljskoj, za njih se organiziraju posebne radionice, brinemo se za oko 550 darovitih učenika godišnje, kaže profesor Jan Madey sa Sveučilišta u Waršavi.

Takva podrška - uz dobro poznati entuzijazam naših profesora-mentora - i hrvatskim bi učenicima dobro došla.