'Mi ostajemo u Hrvatskoj'

Svjetski savez mladih Hrvatska [World Youth Alliance Hrvatska] je udruga mladih koja u Hrvatskoj djeluje od 2012. godine. Udruga okuplja mlade u dobi od 18 do 30 godina iz cijele Hrvatske s ciljem promocije i zaštite ljudskog dostojanstva u svim sferama društvenog života. Djelujemo kroz projekte i inicijative usmjerene na edukaciju, zagovaranje i kulturu.

Prije dvije godine intenzivno su se počeli baviti problemima mladih u kontekstu iseljavanja mladih i demografije, odnosno mladih obitelji. Projekt Suradnjom protiv apatije - Suprotiva  provode od lipnja 2017. Suprotiva inicijativa započela je u obliku jednodnevnih konferencija koje su se održale od kolovoza do studenog u Splitu, Osijeku, Rijeci i Zagrebu. Cilj inicijative je povezati mlade iz cijele Hrvatske kako bi zajednički osmislili i zagovarali rješenja problema s kojima se mladi susreću na svojim lokalnim, ali i na nacionalnoj razini.

Završna konferencija održat će se od 20. do 24. studenoga u sklopu 'Petog Tjedna Svjetskog saveza mladih' [World Youth Alliance Hrvatska] koji se održava već tradicionalno svake godine. Tjedan SSMH-a okuplja mlade i dionike političke, društvene i akademske zajednice. Otvaranje radnih mjesta, samozapošljavanje i promjena Nacionalnog programa za mlade – temeljnog dokumenta RH kojim se kroje politike za mlade u Hrvatskoj, neke su od glavnih tema Tjedna Svjetskog saveza mladih pod nazivom 'Mi ostajemo u Hrvatskoj'.

Nakon uspješno dovršene turneje inicijative Suprotiva, udruženi s različitim udrugama i organizacijama mladih te velikim brojem samostalnih podupiratelja diljem Hrvatske, vrijeme je da zajedno poduzmu konkretne promjene u Hrvatskoj. Ovom petodnevnom konferencijom udruga World Youth Alliance Hrvatska nastavlja pružati modele i alate koji mladima pomažu pronaći rješenja za njihove probleme što bi u konačnici trebalo dovesti do smanjenja iseljavanja mladih iz Hrvatske. Svjetski savez mladih Hrvatska svake godine organizira Tjedan SSMH-a, petodnevnu konferenciju koja tradicionalno okuplja predstavnike mladih poduzetnika koji se unatoč nepovoljnoj gospodarskoj situaciji bore za sebe i svoje radnike, osnivače uspješnih start-upova, akademike, znanstvenike, inženjere, novinare, političare, lidere iz različitih područja gospodarskih industrija, kulturnih i obrazovnih pozadina, predstavnike civilnog društva i mnoge druge građane koji promjene stvaraju sami.

Čime se bavi udruga Svjetski savez mladih Hrvatska i kako nastoje zadržati mlade u Hrvatskoj u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su Jelena Slavić Miljenović, voditeljica projekta Suradnjom protiv apatije – Suprotiva i Luka Tripalo, član udruge Svjetski savez mladih.