"Ispod duba stoljetnoga" - Lado u Spaladium Areni

25 dana zahtjevnog vježbanja koreografija bilo je potrebno ansamblu Lado za premijeru programa koji će izvesti 1. prosinca u Spaladium Areni.

Ansambl Lado, čuvar hrvatske kulturne baštine, poznat je po perfekciji i odanosti umjetnosti koja nas podsjeća i vodi na put kroz našu povijest. Ovi profesionalni umjetnici, uz česte nastupe diljem svijeta, svakodnevno i po osam sati dnevno uvježbavaju elemente koji čine savršeno sklopljenu cjelinu plesa i glazbe.
 
Novi program Lada Ispod duba stoljetnoga uvježbavan je 25 dana prije nego što je prvi puta izveden. Dosad su ga vidjeli gledatelji u Kanadi, Sloveniji i Srbiji, a na predbožićnom spektaklu uživat će i Splićani 1. prosinca u Spaladium Areni od 19 sati. Zahtjevne probe potrebne su kako bi se uvježbao svaki detalj koji je dio kompleksne cjeline.

Nošnja izvođača teži oko pet kilograma što zahtjeva i izvrsnu tjelesnu pripremu, s obzirom na trajanje nastupa u kojem izvođači promijene i po nekoliko kostima. Čak 1500 kilograma teške su oprema i nošnje koje će Lado koristiti na splitskom koncertu. Sama priprema za izlazak na pozornicu koja uključuje zagrijavanje, šminkanje i upjevavanje traje i do dva sata.
 
Ovaj će koncert biti poseban i po spektakularnoj i inovativnoj produkciji kojoj je posvećena posebna pažnja. Spoj je ovo najmodernije svjetske tehnike i povijesnih elemenata koji u današnje vrijeme velikih tehnoloških mogućnosti daju jedno novo svjetlo ovoj umjetnosti.