Vukovarske žute čizme

U žutim čizmama, legendarnim zengama, vukovarski branitelj Naser Subašić čuvao je na Sajmištu svoj Vukovar. Grijale su, kaže, noge, ali i srce. Dolazila je zima, nismo imali ništa, u tenisicama smo ratovali. Puno su nam značile, osjećali smo moć… Te žute čizme, koliko je oružje i srce bilo, toliko su nam žute čizmice davale još jednu veću snagu. Osjećao si da si nešto, da si vojnik,  prisjeća je Naser.

U njima se kroz blato i vodu u spas probio kukuruznim putem. Mnogi su baš u njima potjerani u logore. I bile su im smrtna presuda. Postale su čizme zbog kojih se gubila glava, jer upravo su po njima prepoznavani i izdvajani. Kaže 'svjetlite im u noge'… Tražili su te čizme jer su smatrali da su od Zbora narodne garde, a one su iz tvornice Borovo, od običnog radnika,  ističe Naser.

Otac legendarnih čizmica bio je Ljuben Janičev, otac Larise Janičev- Stojanović, borovski kreator koji je ih je tako savršene stvorio. Pravio ih je za američke farmere,  no obuo je hrvatske vojnike. Zbog ratnog stanja isporuka nije mogla u Ameriku, pa su čizme obuli vukovarski branitelji kojima su noge bile suhe i tople, kako kaže Larisa. Obuo ih je i Ljuben i stao u obranu grada. U njima je kroz blato hodao, nosio ranjenike, dežurao u hladnim noćima. U njima je završio u srbijanskom logoru. Moj tata je dobio jako puno batina u logoru Stajićevo baš iz razloga jer se znalo da je on kreator tih žutih cipela. Zamislite što se onda događalo ljudima koji su ih nosili na nogama,  prisjeća se Larisa.

Naser je svoje u proboju izgubio. Noću ih je sanjao pa uzeo glinu i boje i stvorio vukovarski suvenir – privjesak u obliku čizmice. Htio sam poručiti mladima i sutrašnjim naraštajima da bi te žute čizmice trebali poštivati. Svatko tko ih nosi da zna kako su prošli ljudi u obrani grada Vukovara,  kaže Naser.

U obući u kojoj su čuvali Domovinu nažalost mnogi od njih zakoračili su u vječnost. Majstor Ljuben i njegovi vukovarski dječaci u zengama sad koračaju zajedno.