HGM i HRT vode djecu na putovanje glazbom

Već petu sezonu Simfonijski orkestar HRT i maestro Alan Bjelinski vode djecu i mlade kroz putovanje glazbom u različitim formama u pretplatničkom ciklusu Hrvatske glazbene mladeži.


Simfonijski orkestar HRT i maestro Alan Bjelinski povest će djecu i mlade  glazbom u najrazličitijim formama, uz brižno odabrana djela svjetske i hrvatske glazbene literature na putovanje kroz povijest. Cilj ovogodišnjeg koncerta je približiti djeci i mladima svijet klasične i jazz glazbe kroz priču, anegdote i zanimljivosti iz života skladatelja i glazbenika.

Odabran sadržaj će mladu publiku svakako ponovo zainteresirati. Koncert će izvoditi dva orkestraSimfonijski i Jazz orkestar HRT-a. Dirigent Alan Bjelinski i ansambli nastojat će približiti i pojasniti sličnosti, ali i razlike što postoje između tih dvaju orkestara. Razlike će se očitovati kroz izvedbe stilski udaljenih djela. Glazbenici i izvođači povest će djecu na divno glazbeno putovanje uz glazbu Wolfganga Amadeusa Mozarta, Ludwiga van Beethovena, Petra Iljiča Čajkovskog, Miljenka Prohaske, Georga Gershwina, Larsa Möllera, Van Halena, Johanna Straussa ml., Irvinga Berlina i drugih. Dva različita orkestra, a oba u službi 'kraljice Glazbe'. Koje su sličnosti, a koje razlike u zvuku, instrumentalnom sastavu, interpretaciji, stilu, ritmu, harmonijama? Može li simfonijski orkestar svirati jazz (ili zvučati poput jazz orkestra)? Ili pak jazz orkestar klasičnu glazbu? Što je zajedničko jednima i drugima, klasičnoj i jazz glazbi? Sve su to pitanja na koja će posjetitelji Velike dvorane KD Vatroslav Lisinski, ali gledatelji HRT-a, dobiti odgovor. 

U Lisinskom će biti održana dva koncerta. Prvi u petak, 1. prosinca, u 14 sati, a drugi u subotu, 2. prosinca, u 11 sati. Već tradicionalno mladi,ali i oni nešto stariji posjetitelji mogu doći ranije te se u hodnicima dvorane upoznati s instrumentima i glazbenicima oba orkestra.

Uz ansamble i dvojcu dirigenata na koncertu sudjeluju Lucija Stanojević kao narator, Marko Tolja kao vokal i narator, sopranistica Kristina Kolar, pijanistica Petra Bugarin. Ivan Lušičić zadužen je za multimediju. Step će plesati Lucia Kaplowitz, a i učenici Škole za klasični balet pokazat će svoje umijeće.

Na koncerte su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska pozvali  dirigent Alan Bjelinski, naratorica Lucija Stanojević i mlada step plesačica Lucia Kaplowitz: