Dirigentska zvijezda Yordan Kamdzhalov ravna Brucknerovom "Romantičnom"

Na simfonijskom koncertu u HNK Ivana pl. Zajca, orkestar riječke Opere, pod ravnanjem dirigentske zvijezde Yordana Kamdzhalova, sutra će izvesti Četvrtu simfoniju Antona Brucknera, njegovu Romantičnu. Posljednji put u riječkom je kazalištu Bruckner izvođen prije 40 godina, a Romantična prije čak 64.

Nakon mnogo revizija, Četvrta simfonija primljena je s oduševljenjem i doživjela je spektakularan uspjeh na praizvedbi 1881. godine u Beču, pod ravnanjem slavnoga dirigenta Hansa Richtera. Autorova prepravljanja trajala su i nakon toga, sve do 1888. godine, a sam je autor simfoniji dodao podnaslov Romantična. Majstorski napisana, četverostavačna Četvrta, koju mnogi uspoređuju s estetikom velikog prethodnika Beethovena, skriva brojna različita raspoloženja, trijumfalna je, silovita, lirska, mirna i napeta.

Četvrta simfonija od praizvedbe je bila i ostala jedno od skladateljevih najpoznatijih djela. U svoje je vrijeme Bruckner bio slavni i priznati orguljaš, ali kao skladatelj, unatoč priznanjima i neospornom talentu, bio je nesiguran, opsjednut sitnim detaljima i čestim preinakama. Brucknerova glazba dovodi tradiciju romantizma do vrhunca.

Da me pitate kojeg bih skladatelja dirigirao do kraja života, svaki dan, bio bi to Bruckner, kaže nagrađivani mladi maestro međunarodne reputacije Yordan Kamdzhalov, Bugarin s diplomom berlinske Visoke škole za glazbu, koji se u riječko kazalište vraća nakon što je prije gotovo godinu dana očarao publiku na koncertu Wagner – Debussy - Beethoven. Brucknerove su simfonije česte u njegovim koncertnim programima, a kritičar specijaliziranog časopisa Bruckner Journal proglasio je Brucknerovu Devetu pod vodstvom Kamdzhalova najboljom ikad: Do sada sam čuo mnoge izvedbe, uključujući Berlinsku filharmoniju, ali u ovom trenutku Kamdzhalov ih sve nadmašuje.

Najnovija na dugom popisu nagrada Yordana Kamdzhalova jest europski Grammy za klasičnu glazbu – Nagrada Echo Klassik za CD Bartók and Babin: Concertos for Two Pianos, Piano Duo Genova & Dimitrov s Bugarskim nacionalnim radijskim simfonijskim orkestrom.

Radio je s nizom poznatih orkestara, kao što su Zürich Tonhalle orkestar, Nova japanska filharmonija, Beethoven orkestar u Bonnu, Simfonijski orkestar Basel, Hamburški simfonijski orkestar, Losanđeleska filharmonija, Tokijski simfonijski orkestar, Portugalski simfonijski orkestar, Engleski komorni orkestar, Njemački simfonijski orkestar Berlin, Toskanski orkestar i drugi.

Kamdzhalov je poznat kao dirigent koji gaji posebno zanimanje za suvremenu glazbu i astronomiju, što je prepoznala i NASA, koja je jedan objekt u svemiru, 52292, nazvala po njemu - 52.292 Kamdzhalov. Koncert je na rasporedu u srijedu 22. studenoga u 19:30 u HNK Zajcu.