21. studenoga - Svjetski dan televizije

21. studenoga obilježava se 21. obljetnica Svjetskoga dana televizije. Opća skupština Ujedinjenih naroda (UN) proglasila je 21. studenoga Svjetskim danom televizije kako bi istaknula važnost i vrijednost mira i sigurnosti jer je u sedamdeset godina svojega postojanja televizija postala najutjecajnijim medijem, a čak 98 % kućanstava u svijetu svakodnevno gleda različite televizijske programe.

Ovogodišnja je tema obilježavanja Svjetskoga dana televizije povjerenje. Televizija kao najrašireniji medij mora biti vjerodostojna i preuzeti na sebe ulogu čuvara i zaštitnika od širenja neprovjerenih informacija, lažnih vijesti i govora mržnje. Također treba poticati mirno rješavanje sukoba i ukazivati pozornost na opasnosti od ugrožavanja mira i sigurnosti. Europska radiodifuzijska unija (European Broadcasting Union - EBU), Udruga komercijalnih europskih televizija (Commercial Television in Europe - ACT)  i Udruga televizijskih i radijskih distributera (Association of television and radio sales houses - EGTA) sa sjedištem u Bruxellesu ujedinili su se kako bi obilježili taj dan te su snimili videozapis koji će prikazati televizije diljem Europe, Azije, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Australije.
U povodu Svjetskoga dana televizije gledatelje se poziva da svoju sklonost televiziji 21. studenoga iskažu na društvenim mrežama koristeći se ključnim riječima #WorldTVDay i #WeloveTV.

Među brojnim svjetskim javnim medijskim servisima koji će se priključiti obilježavanju Svjetskoga dana televizije je i Hrvatska radiotelevizija (HRT). Kao najstariji elektronički medij u jugoistočnoj Europi, osnovan 1926. godine, ona je dio europske kulturne stečevine javnih medijskih servisa. Obvezna je izvješćivati javnost o radu državnih i javnih institucija te svim temama važnima za Republiku Hrvatsku i društvo u cijelosti, ali i čuvati nacionalni identitet, jezik i kulturu, poticati razvoj civilnoga društva i demokracije, promicati snošljivost i poštivanje različitosti, podržavati poduzetništvo te poticati solidarnost i humanost. Te društveno važne zadaće svakodnevno ispunjava brojnim javnim medijskim sadržajima kojima obrazuje, izvješćuje i zabavlja svoje korisnike na četirima nacionalnim televizijskim programima, trima nacionalnim radijskim programima, na osam regionalnih radijskih programa, na međunarodnom multimedijskom programu HRT - Glas Hrvatske te na mrežnim stranicama, teletekstu i multimedijskoj usluzi HRTi.

Veoma vrijedan dio HRT-a su i njezini ansambli - Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije i Zbor Hrvatske radiotelevizije. Njihovim radom te bogatom arhivskom građom HRT desetljećima promiče hrvatsku glazbu i kulturu te domaće audiovizualno stvaralaštvo diljem svijeta.

Istraživanje predodžbe opće javnosti o programskoj ponudi i javnim vrijednostima HRT-a, koje je prošle godine provela agencija Media Net iz Zagreba pod nadzorom prof. dr. Ive Balabanića, pokazalo je kako 68 % anketiranih ispitanika Hrvatsku televiziju (HRT - HTV) gleda svaki dan te kako su gledateljima najvažniji dokumentarni sadržaji, igrani filmovi i televizijske serije te programski sadržaji povezani sa zdravljem, znanosti i tehnologijom te lokalnim informacijama. Anketirani građani često su isticali dobar informativni program te kako smatraju da Hrvatska televizija (HRT - HTV) najbolje ispunjava programske odrednice u vezi s hrvatskim braniteljima, vjernicima te nacionalnim manjinama, a zaposlenike Hrvatske radiotelevizije smatraju profesionalnima i odgovornima ocijenivši njihov rad ocjenom od 3,40 do 5,00.

HRT METEO jedinstvena je aplikacija koja omogućuje praćenje mjerenja i motrenja sa službenih meteoroloških postaja DHMZ-a prema standardima Svjetske meteorološke organizacije te prognoze DHMZ-a koje su se do sada mogle čuti samo na lokalnim postajama Hrvatskog radija i gledati u emisijama s meteorološkim sadržajem na programimaHRT-a. Dostupna je i za Android i iOS.

Aplikaciju su izradili HRT i Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), a među rijetkima je u južnoj i jugoistočnoj Europi koja omogućuje subjektivne meteorološke prognoze. Aplikacija je prirodni nastavak suradnje ove institucije njeguju još od 50-ih godina prošloga stoljeća. Aplikacija daje podatke sa službenih meteoroloških postaja Državnoga hidrometeorološkog zavoda i subjektivne prognoze školovanih meteorologa utemeljene na subjektivnim analizama i procjenama svakodnevno stotinjak izračuna različitih modela atmosfere i višegodišnjemu iskustvu u radu s tim modelima te, osim toga, znanstveno opravdane prognoze - za kraće razdoblje po mjestima, a za dulje po područjima, istaknuo je glavni meteorolog Hrvatske radiotelevizije Zoran Vakula.

Aplikacijom HRT METEO javni medijski servis nastavlja pratiti svjetske trendove multiplatformnosti i dostupnosti na različitim medijima te pridonosi većoj prisutnosti javno korisnih informacija ne samo na Hrvatskome radiju, Hrvatskoj televiziji, HRT-ovu teletekstu i mrežnoj stranici, gdje odnedavno postoji i usluga HRTi, nego i na mobilnim telefonima.

O Svjetskom danu televizije i HRT-u su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili Igor Ćutuk, glasnogovornik HRT-a i Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a: