Dolazi 9. Noć kazališta, najbogatija do sada

Gotovo 80 kazališnih institucija i organizacija, nacionalnih kazališta, javnih i nezavisnih kazališta, amaterskih kazališnih skupina i javnih ustanova u pedesetak mjesta diljem Hrvatske uključit će se u subotu 25. studenoga u još jednu, devetu po redu Noć kazališta, koja je najavljena kao dosad najbogatije jednodnevno slavlje kazališne umjetnosti u povijesti te manifestacije.

Središnji dan manifestacije održat će se u subotu 25. studenoga u 50 mjesta u Hrvatskoj, što je porast od 8,7 posto u odnosu na prošlu godinu. Ove godine, Noć kazališta održat će se na više od 70 lokacija, kazališnih, kulturnih, obrazovnih i drugih javnih i privatnih prostora, i u njoj će sudjelovati više od 80 institucija.

Noć kazališta se tradicionalno održava treće subote u studenome, a ove godine, na apel braniteljskih udruga, zbog poklapanja s Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga, organizatori su odlučili manifestaciju pomaknuti za tjedan dana.

No, događanja u sklopu Noći kazališta zapravo su počela već 16. studenoga, a trajat će sve do 26. studenoga, zbog čega se očekuje i veća posjećenost nego do sada, a prošle godine broj posjetitelja koji su sudjelovali u različitim programima manifestacije diljem Hrvatske popeo se na čak 38 tisuća.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport i Turističke zajednice Grada Zagreba.

Među 80-ak institucija iz čitave zemlje u 9. Noći kazališta svojim programom sudjelovat će i zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella. Ravnatelj Boris Svrtan istaknuo je kako ove godine teatar u Frankopanskoj tom prigodom svojoj publici po popularnoj cijeni karte od deset kuna nudi svoj najveći hit posljednjih godina, predstavu "Kolovoz u okrugu Osage".

I ove godine Gavella je punim plućima uključena u Noć kazališta. Uvijek je prekrasno vidjeti svake godine koliko ljudi žudi za kazalištem. Ta je manifestacija toliko vrijedna i toliko obostrano potrebna i glumcima i publici, jer riječ je o jednom posebnom susretu u kojoj glumci praktički jednom u godini imaju prilike vidjeti koliko publika svoje glumce voli, rekao je Svrtan.

Ravnateljica Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku Maja Trlaja napomenula je kako se HNK Šibenik od samoga početka rado uključuje u obilježavanje Noći kazališta s ciljem njegovanja i prezentacije kazališne umjetnosti što široj publici, a ove godine pripremilo je kolaž program koji će izložiti sve ono što se u tome kazalištu u umjetničkom smislu događa, od izložbe, koncerta klasične glazbe, obilaska, do same kazališne izvedbe.

Naša je filozofija uvijek tom prilikom ugostiti neko drugo kazalište, a ove godine dolazi nam u goste Teatar Rugantino s predstavom 'Nuklearna ljubav', rekla je Trlaja. Želimo kazalište otvoriti nekim novim umjetnicima i pokazati da kazalište zaista može biti mjesto susreta, poručila je.

Drugi puta u manifestaciji sudjeluje i Hrvatski dom Vukovar, a ravnatelj Dalibor Jurišić istaknuo je kako je kazališna družina koja djeluje unutar tamošnje Scene Marin na neki način "dijete" Noći kazališta, budući da je uključivanje Vukovara u Noć kazališta privuklo pozornost publike, što je potaknulo nastavak djelovanja te amaterske družine tijekom čitave godine.

Jasminka Molnar, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Kutina ocijenila je kako je riječ o manifestaciji koja pridonosi popularizaciji kazališne djelatnosti a kojoj se i ove godine Kutina priključuje sa zadovoljstvom i entuzijazmom.

Inicijativi se ponovo pridružuju druge europske zemlje, a tradicionalna Europska noć kazališta ove se godine pretvorila u "noći kazališta" koje su započele još 4. i 5. studenog u Bugarskoj, nastavile su se 18. studenog u Češkoj, Slovačkoj, Austriji i Bosni i Hercegovini, a 25. studenog svojim programima Hrvatskoj će se pridružiti Crna Gora i Srbija.

Ususret desetoj obljetnici manifestacije u RH, pokazuje se da nam je jedna noć zapravo postala premala, poručila je Banić Naumovski.

Organizator i idejni pokretač Noći kazališta je Narodno sveučilište Dubrava u Zagrebu, čiji je ravnatelj Željko Šturlić istaknuo kako je riječ o iznimno značajnoj manifestaciji koja je od skromnih početaka tijekom godina, polako ali sigurno, obuhvatila cijelu zemlju.

Ove godine po broju prijavljenih sudionika dosegnula je maksimum, istaknuo je, te zahvalio pokroviteljima, Ministarstvu kulture i Gradu Zagrebu, kao i svim ostalim dionicima koji su od početka prepoznali njezinu važnost.

Detaljan program Noći kazališta 2017. dostupan je na službenoj internetskoj stranici www.noc-kazalista.com.

Sandra Banić Naumovski, koordinatorica za Dobro jutro, Hrvatska  govorila je o nikad bogatijoj Noći kazališta: