Bendovi poduprli kampanju "Nauči, primjeni, podijeli"

Grupe Elemental, Kawasaki 3P, Brkovi i Otrovna Kristina priključile su se kampanji "Nauči, primjeni, podijeli" kako bi informirali i educirali mlade o zaštiti spolnog zdravlja.

Bendovi pozivaju mlade da skinu mobilnu aplikaciju "Spolno zdravlje" kojom se želi poboljšati razumijevanje odgovornog spolnog ponašanja, zdravog stila života i zaštite od spolno prenosivih infekcija u cilju očuvanja i unapređenja zdravlja.

Kampanja "Nauči, primjeni, podijeli" će završiti 2. prosinca tradicionalnim "Pozitivnim koncertom" u organizaciji HUHIV-a, koji će okupiti brojne glazbenike kako bi svojim sudjelovanjem i podrškom poslali poruku mladima o važnosti znanja i zaštite spolnog zdravlja.

Kampanja se odvija uz podršku Grada Zagreba, Ministarstva zdravstva, Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država Zagreb, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog farmaceutskog društva.

Prema dosadašnjim istraživanjima o spolnom iskustvu adolescenata, u Hrvatskoj je prosječna dob stupanja u spolne odnose oko 17 godina za adolescentice i 16 godina za adolescente. U zadnjem istraživanju zdravlja djece školske dobi provedenom 2013/2014 (HBSC, HZJZ) među petnaestogodišnjacima je bilo 21 posto adolescenata koji su imali spolni odnos, a među adolescenticama iste dobi bilo je 6 posto djevojaka koje su imale spolno iskustvo.

Među 40 zemalja u kojima je istraživanje provedeno, petnaestogodišnjaci iz Hrvatske su po spolnom iskustvu bili na pretposljednjem, 39. mjestu. Uspoređujući rezultate prethodno provedenih istraživanja korištenja kondoma pri zadnjem spolnom odnosu vidljiv je značajan pad korištenja u posljednjoj provedenoj anketi 2014.,  pri čemu je udio korištenja kondoma među onima koji su izjavili da su imali spolno iskustvo 2002. bio oko 70 posto, 2006. i 2010. oko 80 posto, a 2014. oko 50 posto. U jednom drugom istraživanju među mladima u dobi 18 do 25 godina samo 20 posto njih izjavilo je da pri svakom spolnom odnosu koristi kondom, što ukazuje na nedosljednu uporabu kondoma, usprkos relativno dobrom znanju o zaštiti.

Nova mobilna aplikacija na pregledan i zanimljiv način te sukladno važećim znanstvenim i stručnim spoznajama korisne pruža informacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju, uključujući prevenciju, testiranje, liječenje spolno prenosivih bolesti, kontracepciju, cijepljenje i savjete za poboljšanje komunikacije s partnerom. Obuhvaća i različite interaktivne sadržaje – kalkulator rizika koji na temelju odgovora na pitanja pruža procjenu rizika i preporuke za savjetovanje i testiranje, kviz znanja, tražilicu različitih zdravstvenih i psihosocijalnih usluga, ustanova i udruga na razini cijele Hrvatske. Aplikacija je dostupna za preuzimanje na: https://goo.gl/mpzqAn