'Metastatski rak dojke - kako dalje?'

Danas se u Hrvatskom farmaceutskom društvu u Zagrebu održava okrugli stol 'Metastatski rak dojke - kako dalje?'. Raspravlja se o tome kako pomoći pacijenticama, što je potrebno liječnicima, koliko mogu pomoći udruge...

Cilj ovog okupljanja je progovaranja o bolesti koja se nalazi svuda oko nas i nažalost predstavlja najteži oblik raka dojke.

U Hrvatskoj od raka dojke godišnje oboli oko 2.400 žena, a čak jednoj trećini žena dijagnosticiran je metastatski rak dojke koji zahtjeva multidisciplinaran pristup liječenju i posebnu uključenost cjelokupne zajednice. Zahvaljujući razvoju medicine i najnovijim lijekovima, danas žene koje boluju od metastatskog raka dojke mogu živjeti duže i kvalitetnije nego ikada prije.

Vodeći se mišlju 'Svaki je dan dragocjen' želja je odgovoriti na brojna pitanja vezana uz ovu bolest i predstaviti iskustva gošće iz Njemačke - Doris Christiane Schmitt (specijalistica i trenerica u komunikaciji između doktora i pacijenta i savjetnica u upravnim i savjetničkim odborima za klinička istraživanja) - koja će govoriti o važnosti adekvatne komunikacije između pacijenata i liječnika te psihološkoj pomoći kao izrazito važnom segmentu u životu svake žene koja se bori s ovom bolešću.

Doc. dr. sc. Vesna Ramljak, predsjednica Europa Donna Hrvatska o okruglom stolu govorila je za Dobro jutro, Hrvatska: