Gypsy Philharmonic Orchestra 12. prosinca u Lisinskom

Najveći romski orkestar u svijetu, Gypsy Philharmonic Orchestra, koji okuplja najbolje romske glazbenike mađarskog podrijetla iz raznih dijelova Europe, gostovat će 12. prosinca u Zagrebu, gdje će u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog izvesti koncert najavljen kao najveći glazbeni doživljaj ovogodišnjeg adventa.

Romski glazbenici, poznati po nevjerojatnoj virtuoznosti, kroz generacije održavaju tradiciju slavlja uz glazbu i muziciranje. Iako ne možemo definirati romski glazbeni izričaj, on ima jasan vlastiti identitet vrlo sličan blues glazbi koja dolazi iz Amerike, stoji u najavi.

Gypsy Philharmonic Orchestra sastavljen je od virtuoznih svirača, njih više od 60 istodobno na pozornici, posebnih po tome što sviraju isključivo bez partitura.

U Zagrebu će izvesti program koji uključuje kombinaciju tradicionalnih melodija romskih violina, velikana poput Grigorasa Dinicua, Ferenca Erkela ili Vittorija Montija, te istovremeno najvećih blagdanskih klasika kao što su Johannes Brahms, Pablo De Sarasota, Johann Strauss i Pyotr Ilyich Tchaikovsky.

Uz niz iznenađenja, poput njihove verzije skladbe iz filmskog hita "Schindlerova lista" Johna Williamsa, violine, kontrabasi, klarineti i cimbala najvećeg romskog svjetskog orkestra proizvest će u Lisinskome nevjerojatan doživljaj ovog adventa.

Više od dva sata Gypsy Philharmonic Orchestra svirat će najbolje kompozicije klasične glazbe, na način koji nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, ističe se u najavi.