Mogu li mladi biti resurs, a ne problem Hrvatske?

Danas će se u 18 sati u Europskom domu Zagreb održati okrugli stol u organizaciji Europskog pokreta Hrvatska i Europskog doma Zagreb pod naslovom 'Mladi u Hrvatskoj: zanemareni i zabrinuti'.

Naslov tribine 'Mladi u Hrvatskoj: zanemareni i zabrinuti' implicira da su mladi u Hrvatskoj zanemareni i zabrinuti. I zaista mlade muče različita suprotstavljena očekivanja, otežana im je društvena integracija, jer se dugo školuju, teško se osamostaljuju, sve kasnije zasnivanju obitelji i kasno se uključuju u javne poslove. Prema istraživanjima dr. sc. Nikole Bakete iz Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, na temu 'Demokratski potencijali mladih u Hrvatskoj' mladi jako vrednuju profesionalni uspjeh, no s vremenom njihovi se kriteriji mijenjaju, pa smatraju da je za uspjeh manje važna profesionalna odgovornost, poštenje, korektnost, znanje i sposobnost, dok korupcija i veza postaju iznimno prihvaćene.

Kristijan Kovačić djeluje u Mreži mladih Hrvatske, krovnoj organizaciji udruga mladih i za mlade koja ujedinjuje je 60 udruga mladih i za mlade. U Mreži mladih Hrvatske bave se zagovaračkim politikama – lobiranjem prema tijelima javne vlasti, udruge koje okupljaju su npr.: Erasmus, Autonomni centar Attack, Autonomni centar iz Čakovca, Radio Student, SOS dječje selo, Blank - filmski inkubator, Ambidekster - socijalna pedagogija itd.

Studentsku populaciju u Hrvatskoj najviše muči pristup visokom obrazovanju, nedostatak studentskih domova (samo 10% je smješteno u domovima) i ne  postojanje dovoljnog broja stipendija kao i kriteriji za njeno dobivanje. U MMH misle da bi kriterij trebali biti isključivo socio – ekonomski i da je sustav stipendiranja je u Hrvatskoj jako zaostao za drugim zemljama u Europske unije. Dodatni problem je i sve veće iseljavanje mladih u potrazi za osamostaljenjem u zemljama u kojima su se poboljšali ekonomski uvjeti.

Kako bi mladi bili resurs Lijepe naše, a ne njen problem trebalo bi im omogućiti iskorištavanje svojih potencijala u maksimumu u Hrvatskoj, a oni bi trebali biti spremni za preuzimanje uloge aktivnih građana. Mladi su uvijek ogledalo društva, a slika u tom ogledalu je onakva kakvu im odrasli svojim primjerom prikazuju.

O problemima mladih i okruglom stolu u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su dr. sc. Nikola Baketa sa zagrebačkog Instituta za društvena istraživanja i Kristijan Kovačić iz Mreže mladih Hrvatske: