20 godina obilazi Zagreb tramvajem

Kao mali sanjamo o različitim zanimanjima, rijetki su oni koji odsanjano i ostvare. Kako je to biti vozačica tramvaja u našoj metropoli i kakvi su bili njeni snovi provjerila je ekipa Dobrog jutra.

Orijani Nikolić, vozačici tramvaja, osmijeh ne silazi s lica bez obzira na to o čemu se razgovara. I upamtite to. Orijana je kao djevojčica maštala da će biti turistički vodič. Iz Dalmacje je došla u Zagreb na studij i već 20 godina obilazi grad, ali ne da bi ga razgledavala i predstavljala turistima, nego kao vozačica tramvaja. Dosta je bilo školovanja, a i bilo je vrijeme, već sam napunila 25 godina. Došla je u posjet gđa Olga kod moje sustanarke i kaže vozi tramvaj. Ja onako stala, vozi tramvaj, super - evo i ja ću ići voziti tramvaj. I javila sam se. Šest mjeseci je trajala obuka, najprije se vozi s instruktorom, a ondasa starijim vozačem mjesec dana prakse. Uz to se još išlo u prometnu školu... Polažemo sve propise kao u vozačkoj školi za aute, tako se polaže isto pred komisijom vožnje tramvaja,  prisjeća se Orijana.

I nije se pokajala. Voli svoj posao. Iskustva su različita, ljudi prečesto nervozni, promet pojačan... ali, srećom, više je onih lijepih. Nema sudara pa nemam baš negativnih iskustava. To što se dogodilo u tramvaju to zaboravite čim iziđete iz njega, jer naravno, lijepe stvari pokušavate staviti ispred svega. Recimo jedno od ljepših iskustava je kad se prvi put pokojni Kemal Monteno vozio sa mnom u tramvaju. Kemal je zapjevao iako se ne smije i to ću pamtiti do kraja života...

Orijana radi uglavnom poslijepodne, kada obavi kućanske poslove. Suprug Robert također je zaposlen u ZET-u, kći Robertina je gimnazijalka. Ona bi željela biti učiteljica kao moja mama. Ne bi vozila tramvaj, tako je rekla, to joj je jako stresno,  kaže kada se vozi sa mnom. 

A stresa se Orijana, kad ne vozi tramvaj, rješava na biciklu ili kuhanjem koje voli, osobito pripremu kolača. Obožava i branje maslina u šibenskoj Rogoznici, gdje je rođena. Voli također čitati i pisati pjesme, nerijetko i dok tramvaj stoji na okretištu.

Sretnete li Orijanu vozeći se zagrebačkim tramvajem, njezin zarazni osmijeh koji, kaže, ne košta ništa, zasigurno će vam uljepšati dan.