Hrvatski pametni gradovi

Hrvatska ima 128 gradova, no samo njih 40 razvija i primjenjuje neka pametna rješenja. To su takozvani pametni gradovi - u kojima su informacije i servisi građanima dostupni putem novih tehnologija i mobilnih aplikacija.

Pametne klupe, besplatan pristup internetu, električni bicikli... Sve je to na raspolaganju građanima Koprivnice. Koprivnica već nosi titulu pametnoga grada. No gradske vlasti ne spavaju, već smišljaju nove projekte. Sad idemo u daljnju razradu 'smart city' aplikacije i to kroz pametna rješenja ulice Hrvatske državnosti i kroz pametna rješenja na našim igralištima, najavio je gradonačelnik toga grada Mišel Jakšić

Hrvatska se pak okreće europskom novcu i računa na domaću pamet. Imaju svoja inventivna rješenja i platforme koje onda mi možemo kroz pripremnu dokumentaciju implementirati u svoje strateške dokumente, a onda i financirati iz Europe, istaknuo je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. I tako mora svaki grad za sebe jer Vlada može samo osigurati zakonodavni okvir.

Svi mi želimo živjeti u gradovima koji nam olakšavaju svakodnevicu. Pametni gradovi prva su nova industrija 21. stoljeća u koje će, prema procjenama, već do 2020. biti investirano više od 34 milijarde dolara.