Umro slavni ruski bariton Dmitrij Hvorostovskij

Poznati ruski operni pjevač Dmitrij Hvorostovskij umro je u 55. godini nakon duge borbe s rakom.

Danas je priopćeno da je slavni bariton umro mirno i okružen porodicom u Londonu. Neka toplina njegovog glasa i duga uvijek bude s nama, navodi se u priopćenju.Hvorostovskom je 2015. otkriven tumor na mozgu nakon čega je prestao nastupati. Bečka opera je u lipnju objavila da je otkazao sve zakazane predstave.

Neplanirano se pojavio u svibnju u Metropolitan operi u New Yorku i otpjevao ariju iz "Rigoleta", što mu je bio jedan od zaštitnih znakova.

Ove godine je dobio ruski Orden za zasluge, a 2015. je odlikovan Ordenom Aleksandra Nevskog.


Iako poznat po svojem baršunastom lirskom baritonu te po neobičnom izboru repertoara (od napolitanske folklorne pjesme do liturgijske glazbe), Hvorostovskij je prije svega kralj opere. Od početka karijere publiku osvaja smislom za fraziranje i prirodnim legatom u glasu.

Nakon debitantskog nastupa u Pikovoj dami, njegova je karijera počela nezaustavljivo rasti. Uslijedili su nastupi u najvećim opernim kućama: Londonska kraljevska opera, Covent Garden, njujorška Metropolitan opera, Pariška opera, Bavarska državna opera, Salzburški festival, milanska Scala, Bečka državna opera... Cijeli je glazbeni svijet željan njegovih recitala; od Dalekog istoka do Južne Amerike i Australije, Hvorostovskij nastupa redovito s najrenomiranijim svjetskim orkestrima i ansamblima poput Njujorške filharmonije, Rotterdamske filharmonije pod ravnanjem Zubina Mehte, Claudija Abbada, Lorina Maazela, Jamesa Levinea te Valerija Gergijeva.

Usprkos međunarodnoj karijeri, Hvorostovskij je zadržao intenzivne odnose s domovinom Rusijom: bio je prvi operni pjevač koji je solistički nastupio na moskovskom Crvenom trgu, a u Moskvi održava redovito koncertni ciklus „Dmitrij Hvorostovskij i prijatelji“, u sklopu kojega ugošćuje proslavljene kolege (Renée Fleming, Sumi Jo, Sondra Radvonosky). Bogatu paletu njegovih diskografskih izdanja čine recitali, ali i snimke cijelih opera.

Dmitrij Hvorostovskij nastupio je u svibnju 2016. godine i u Zagrebu u Ciklusu Lisinski arioso sa Simfonijskim orkestrom grada Kaunasa.