Neobična božićna predstava "Vol i magarac" premijerno u Kinoteci

Zagrebačka Kinoteka pridružuje se advetskom programu grada Zagreba predstavom "Vol i magarac", duhovitom inačicom priče o Božiću i rođenju Djeteta iz Betlehema njemačkog dramatičara Norberta Ebela, čija će premijerna izvedba biti sutra 26. studenoga.

Kako se ističe u najavi, nakon pedesetak izvedbi u europskim zemljama i brojnih nagrada, neobična božićna predstava istaknutog njemačkog suvremenog dramatičara imat će u Kinoteci svoju hrvatsku praizvedbu u organizaciji Kazališta Oberon i Adam Scene, a tom prigodom u Zagrebu će gostovati i sam autor teksta.

Predstava je dio adventskoga programa grada Zagreba, pa će tako, nakon premijerne, uslijediti još tri izvedbe svake adventske nedjelje 3., 10. i 17. prosinca.

Toliko puta ispričanu priču o Božiću i rođenju Djeteta iz Betlehema, predstava "Vol i magarac" otkriva u novom duhu, na veseo i duhovit način, dajući glavne uloge životinjama, koje kroz naivne oči dvaju stvorenja jednostavno opisuju događaje iz Svete noći i raskrinkavaju mnoge pogreške koje ljudi čine u ime religije ili politike.

Priča je to o dužnosti i ljubavi, požrtvovnosti i vjeri, koja nosi jasnu poruku ljubavi, govori o dužnosti pojedinaca u društvu i odnosu prema bližnjemu te nesebičnoj podršci, a koja će u poplavi klišeiziranih uprizorenja božićnog rođenja donijeti pravo osvježenje zagrebačkoj maloj i velikoj publici, stoji u najavi.

Redatelj hrvatske predstave je Damir Mađarić, koji potpisuje i prijevod, a igraju Fabijan Paval Medvešek u ulozi vola i Adam Končić u ulozi magarca. Scenografkinja je Marta Crnobrnja, kostimografkinja Marija Šarić Ban, a glazbu je oblikovala Gordana Evačić.

Napisao sam predstavu za djecu, ali sam brzo shvatio da je ona zanimljiva i odraslima jer je puna humorističnih momenata. Tako svatko može iz nje izvući pouku: djeca često daju dobre savjete životinjama kako postupati s mladima, a odrasli se smiju nespretnosti životinja i njihovom naivnom interpretiranju božićne priče. Tako je obitelj idealna publika, kazao je Norbert Ebel uoči dolaska u Zagreb.