Jakov Piljek pobjednik natječaja Istražujemo maštom - kratka priča

Povodom Svjetskog tjedna Svemira Astronomski centar Rijeka, kojim upravlja Rijeka sporta d.o.o., organizirao je nagradni natječaj Istražujemo maštom - kratka priča za učenike osnovnih škola u Republici Hrvatskoj od 5. do 8. razreda.

Od 6. listopada do 9. studenog, koliko je trajao natječaj, svaki razred je mogao kandidirati po jednu priču dužine do 3.500 znakova, pristiglo je ukupno 47 priča iz 31 škole iz 16 županija od čega je njih 38 ispunilo kriterije natječaja.

Nagradu je osvojila priča pod naslovom Još jedan projekt autora Jakova Piljeka, učenika 8.b razreda OŠ Ivana Cankara iz Zagreba.

Nagrada uključuje besplatnu projekciju filma ili showa po odabiru za cijeli razred u digitalnom planetariju Astronomskog centra Rijeka. Jakov i njegovi kolege iz razreda nagradu mogu iskoristiti do 1. lipnja 2018. godine.

Tročlani žiri nije imao nimalo lak zadatak jer su sve priče bile zanimljive, neobične i jedinstvene.

Tako su učenici istražujući maštom: uznemiravali stanovnike Jupitera bukom, plesali s Venerijancima, pronašli narančasto-crveno kamenje kao gorivo za raketu, selili na druge planete svakih 10 godina, ratovali s vanzemaljcima s Keplera, izradili zaštitno odijelo od folije i stiropora, uz VR naočale upoznali male zelene svemirce piskutavog glasa, slali poruke vanzemaljcima uz pomoć posebnog robota, klizali na Ledenom jezeru na Uranu, obišli Mliječnu stazu i pritom prespavali sat geografije, istražili planet Miror, nadali se da tijekom večere s Marsovcima oni nisu jedno od jela, zamalo završili u crnoj rupi, otišli na maturalac u raketi, susreli vanzemaljske psiće i svemirske zmajeve Marsotaurose, suprotstavili se strašojedima, propali u središte Marsa, uz pomoć piramida upoznali svoju repliku, nakon putovanja s astronuatom zaradili peticu iz geografije, upoznali starog kralja na Neptunu, na Mjesecu upoznali svijetleće zečiće i hrčke, razgovarali s nepoznatim bićima bez riječi, čudili se perju žarkih boja na njihovim glavama, bili zarobljeni u pećini od bronce i zlata, izgradili svestroj, na drugim planetima osjećali miris čokolade i lavande, pitali se kakva je hrana za astronaute, normalno prodisali usred putovanja Sunčevim sustavom, sudarili se s nepoznatim objektom i bili izbačeni s putanje, morali skupiti uzorke za znanstvenike koji su čekali na Zemlji, upoznali svemirska prostranstva s učiteljem iz matematike i sa svojom obitelji, svemirski brod im se u jednom trenutku počeo topiti od silne vrućine, otkrili smo da Saturn nosi prsten jer je oženjen, a na Uranu je hladno jer je dobio svemirsku prehladu, a kako bi otkrili još više, moramo se odazovati Svemiru koji nas zove.

U privitku dostavljamo pobjedničku priču i koristimo priliku zaželjeti autoru Jakovu Piljeku još puno maštovitih avantura na Zemlji i u Svemiru.