Novo ruho starih bačvi

Godinama služe za čuvanje vina, kasniije postanu višak, zauzimaju previše prostora, ljudi ih bacaju, rastavljaju ili pale kao ogrijev. Što učiniti sa starim vinskim bačvama nakon što izgube svoju prvotnu svrhu saznali smo u Mariji Bistrici.

Zagorje je oduvijek poznato po vinu, a Zagorci već godinama drže rekord u proizvodnji i istoga. U Mariji Bistrici pronašli smo jednoga koji od starih vinskih bačava čini čuda. Svoju umjetničku stranu Mladen Meštrović otkrio je sasvim slučajno. Ja sam čistio jedan podrum i trebali smo jednu bačvu i kacu drvenu, hrastovu iznijeli van i rastepli, već je bila pred piljenjem, da bi ju ispilili i spalili. Tada je meni sinula ideja da bih mogao napraviti stol ili dva, tri stolca vani za dvorište. I tu je sve krenulo.

Namještaj, uporabni predmeti, jaslice i suveniri izrađeni od starih vinskih bačava oduzeli su Mladenu i ono malo slobodnog vremena koje ima kao ugostitelj, no obitelj i prijatelji nesebično ga podržavaju. Pa u početku je bilo gubljenje vremena, pa gubljenje vremena, ali poslije, kada su prvi proizvodi počeli izlaziti iz moje radione, onda su vidjeli da to nije gubljenje vremena, nego hvale vrijedna stvar. Svaki rad je unikatan, sve se radi ručno i svaki proizvod je poseban.

Ruke pune ožiljaka uobičajena su pojava pri obradi drvnog materijala. Do sada nije bilo toliko teške ozljede zbog koje bi morao prekinuti s poslom, no jedna mu je ostala u sjećanju. Brusio sam brusilicom možda 3, 4 sata i onda jedno tri mjeseca nisam mogao laktom pokretati. Upalu lakta sam dobio, kao teniski lakat makar nisam igrao tenis. Tenis ne igra ni Mladenov sin Matija, ali dobro zna što su ozljede s nogometnog terena pa je u svakom trenutku spreman pomoći ocu u radionici.

Tajna uspjeha je sigurno u ljubavi prema ovom hobiju, a možda i u poznatom prezimenu Meštrović. Iako Mladen kaže da nije u krvnom srodstvu s našim istaknutim kiparom, upravo to pitanje mu najčešće postavljaju. Bilo je anegdota. Ljud nepoznati, koji me nisu od prije poznali, kada su vidjeli radove i kada su vidjeli prezime, vele 'pa kaj je tebi onaj Ivan'. Ja velim: 'joj ma ne pričaj, on se s mojim pradjedom posvađal, su se razišli… ukrali su nam ideju, i tako'…  Ali sve je to šala.

Šalu na stranu, radovi izgledaju kao da ih je Meštrović klesao. I jest, ali Mladen iz Marije Bistrice. Ako mu hobi u budućnosti postane posao, radit će ga s puno ljubavi kao i sada, a sentimentalnu vrijednost koju imaju stare hrastove bačve za čuvanje vina prenijet će i na svoja umjetnička djela.