Sanja Pilić, najnagrađivanija književnica

Sanja Pilić, kći naše priznate književnice Sunčane Škrinjarić, nedavno je osvojila nagradu 'Mali princ' za najbolji dječji roman u regiji. Knjiga nosi naziv 'Pošalji mi poruku', a osim mladih, s oduševljenjem je čitaju i oni nešto stariji.

Sanja Pilić bila je fotografkinja, koloristica i snimateljica na crtanim filmovima, a tek onda - spisateljica. Sve je počelo davne 1985. kad je objavila zbirku kratkih priča o vječitim autsajderima i njihovoj usamljenosti. U mojim knjigama želim poručiti djeci da je život ipak lijep. I da svoje probleme mogu riješiti. Te da budu samostalni. Jako volim kad su djeca samostalna. I ono kad su živahni.

Njezini romani za djecu s vremenom su postali omiljeno štivo mlađih naraštaja, a čak šest Sanjinih romana nalazi se na popisu školske lektire. Inspiraciju dobivam jer se te priče stalno događaju oko nas. Imam odrasle unuke 15 i 17 godina, prijatelje koji imaju djecu. Oko mene je stalno neka inspiracija. Bila sam sad u nekoj školi pa sam dobila dva platna, djevojčice su napravile to. Objesila sam ih u dnevni boravak. Djeca znaju biti jako iskrena, neki vam dođu u krilo pa bi se grlili. Uglavnom je s njima zabavno.  Sanjini romani prevedeni su na mnoge jezike. Naša je najnagrađivanija spisateljica, a najnoviju nagradu 'Mali princ' dobila je za roman 'Pošalji mi poruku'. To je nagrada koja se u sklopu festivala Vezani most dijeli već 14 godina. Dijeli se na području regije - Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija. Svaka zemlja ima svog izbornika i onda se izabiru dvije knjige. U Tuzli na samom događanju se daju ocjene i zato je napeto jer je to mala 'Eurovizija'... Sjediš i čekaš ocjene, moliš se da nisi zadnji. U konkurenciji bude osam knjiga, ja sam pobjednik za Hrvatsku. Bio je jako dobar osjećaj. Tamo sam izljubila onog njihovog Jasena gradonačelnika, nije znao što bi rekao, jer sam ga previše izljubila…

Ovaj višestruko nagrađeni roman prati urbanu zagrebačku obitelj iz perspektive 13-godišnje djevojčice Sofije. U njemu je vjerno prikazana svakodnevica mladih koji se trebaju suočiti s velikim izazovima. 'Pošalji mi poruku' je knjiga o djevojčici i dječaku i njihovom prijateljstvu. Dječaku se dogodi nešto tragično, on promijeni ponašanje, ima problema, no sve se to riješi. Oni se preko poruka dobro upoznaju. Stalno i ja nekome šaljem poruke. Poruke su ponekad postale važnije od samog razgovora. Iako dobre poruke uvijek dovedu i do dobrog razgovora. Možda bi poruka bila to da treba razumjeti ljude kad im se događaju neugodne stvari. Nešto što im se dogodilo nije se dogodilo tek tako, imalo je svojih razloga.

Sanja je osmislila i slikovnice za najmlađe, a uz njezine romane uvijek idu i zanimljive ilustracije koje se djeci jako sviđaju. lustracije radi jedan odličan ilustrator Niko Barun. On je sve moje knjige ilustrirao, dobro se slažemo i dogovaramo se oko nekih ilustracija. On to jako dobro pročita, izabere ono što ga najviše veseli, to radi uspješno i brzo, zbilja je odličan kao suradnik.

Omiljena dječja spisateljica koja je kao mala voljela čitati Mešu Selimovića nikad ne miruje i uvijek je puna novih ideja. Upravo je završila s radom na slikovnici 'Maša i maškare' i započela je pisati novi roman 'Mama nemoj me gnjaviti'.