'Zvučna zrcala' u Virovitici

Uz šetnicu Centra kulture u Virovitici postavljena su 'Zvučna zrcala'. Ona su dio projekta 'Virovitičkoga parka znanosti' kojemu je svrha oplemaniti javne gradske površine edukativnim sadržajima za sve uzraste. 

Tihim šapatom u prsten kao žarišnu točku Zvučnoga zrcala zvuk se odbija od leće te putuje do drugog tanjura gdje se opet pojačava u prsten žarišta. Na taj je način moguće razgovarati sa sugovornikom udaljenim i dvadeset metara, a ovaj fizikalni fenomen korišten je tijekom povijesti za komunikaciju na daljinu.

Uvijek su me interesirale ovakve stvari i nakon napuštanja posla sav novac, vrijeme i poznanstva stavio sam na ovaj projekt i evo počelo se i to prepoznavati i vraćati, istaknuo je autor 'Virovitičkog parka znanosti' Luka Veverac

Cilj je potaknuti kod građana, posebice djece, interes za znanost. Projekt je s 30 tisuća kuna financirala Hrvatska turistička zajednica kao potporu turističkim zajednicama na nerazvijenim područjima.

Uz lanjsku 'glazbenu ogradu' na kojoj je moguće odsvirati Beethovenovu 'Odu radosti', Visoku školu za management u turizmu i informatici te studentski dom, sljedeći je korak parka znanosti brendirati Viroviticu kao 'grad znanja'.