Opera 'Trubadur' nova premijera osječkog HNK

Opera u četiri čina 'Trubadur' Giuseppe Verdia, u režiji Roberta Boškovića, prva je glazbena premijera osječkog Hrvatskog narodnog kazališta u ovoj kazališnoj sezoni, a bit će praizvedena 25. studenog.

Intendant osječkog HNK-a Božidar Šnajder ocijenio je na konferenciji za novinare kako svaka nacionalna kazališna kuća uvijek na repertoaru mora imati neko Verdievo djelo, podsjetivši kako su prošlih sezona to bili 'Nabucco' i 'Traviata', a ove je sezone odabran 'Trubadur'.

Redatelj Bošković pojašnjava kako su glavni pokretački elementi ove opere, čija se radnja zbiva u 15. stoljeću, u španjolskoj pokrajini Aragon, romantična ljubav, ljubomora i osvetoljubivost. Napominje da se, u ovoj verziji, po njegovoj zemisli, radnja odvija unutar 48 sati, s brojnim pretapanjima scena, što omogućava intenziviranje odnosa između likova, koji se, tijekom četiri čina, sukcesivno pojavljuju na sceni.

U predstavi će, uz ostalo, nastupiti Dragana Radaković, Siniša Hapač, Irena Parlov i Domagoj Dorotić te orkestar, zbor i plesna skupina osječkog HNK-a.

Dirigent predstave je Filip Pavišić, scenografkinja je Vesna Režić, kostimografiju je osmislila Duška Nešić-Dražić, a koreografiju Vuk Ognjenović.

Opera 'Trubadur' na pozornici osječkog HNK-a prvi puta je izvedena 1916. godine, a posljednji put je bila na repertoaru 1996.