Mobilnost u službi popularizacije strukovnih zanimanja

U Međimurskoj županiji treću se godinu provodi projekt mobilnosti. Na taj način više od 100 učenika srednjih škola obavlja stručnu praksu u inozemstvu te stječe nova znanja i vještine koje mogu primijeniti i u svojoj zemlji.

U projekt je uključeno 5 srednjih strukovnih škola, a dugoročni cilj je popularizacija strukovnih zanimanja i obrazovanja. Jedan od ciljeva projekta je i da učenici uz nova znanja i vještine steknu iskustvo rada u drugoj sredini pa onda lakše usporede način obrazovanja i rada s onima u Hrvatskoj.

Mobilnosti su osnovno usmjerene na prijenos znanja i vještina. A zbog strukture međimurskoga gospodarstva u kojem su strukovna zanimanja vrlo tražena, a deficitarna i proširene su. Naš je naglasak i naša želja popularizirati strukovna zanimanja. To je zapravo i cilj EU, kako bi ti stručnjaci i ta zanimanja bila što popularnija i kako bi učenici uvidjeli da u tim zanimanjima mogu bez problema naći posao i ono što je još bitnije, dobro plaćen posao, rekao je Mladen Tota, koordinator projekta TMB III.
Jer stručnjaka je sve manje, zanimanja se polako gase, smanjuje se broj učenika, pa čak već i cijelih strukovnih školskih odjeljenja. Međimurska županija kao osnivač srednjih škola vodi računa o upisnoj politici, vodi računa o formiranju razrednih odjela, formiranju nastavnih programa koji se upisuju da se naši učenici ne školuju za Zavod za zapošljavanje već za tržište rada. Mislim da je potrebno još jedno vrijeme da sve profunkcionira, ističe Sandra Herman, zamjenica međimurskog župana.
Sustav zasad daje pozitivne rezultate - polako se povezuju ponuda i potrebe. A što se projekta tiče, namjera je iduće godine učenike slati na praksu i u trajanju do godinu dana. Nada je jedino da će se htjeti vratiti.