Unatoč sigurnom poslu opada interes za obrtnička zanimanja

Ovaj se tjedan u Europi obilježava kao Tjedan strukovnog obrazovanja. Cilj je potaknuti osnovnoškolce da više upisuju obrtničke škole u kojima  odmah stječu vještine i znanja. To im pruža mogućnost da nakon srednje brže nego drugi pronađu zaposlenje ili se sami zaposle. Ipak interes je već godinama slab, a ovakvim se događajima, koji se istovremeno održavaju u 1000 europskih škola, to nastoji promijeniti.

Šibenska Industrijsko-obrtnička škola predstavila je svoje programe i mogućnosti stipendiranja. Dan otvorenih vrata izazvao je veliko zanimanje učenika završnih razreda osnovnih škola, roditelja, ali i poslodavaca: 

Iz Mješovite industrijsko-obrtničke škole Karlovac uskoro će izići posljednjih 9 pekara. Ove godine to nitko nije upisao, kao ni prijašnjih godina za zidara, klesara, krovopokrivača. Ne pomažu ni stipendije, čak ni činjenica da će se nakon škole odmah moći zaposliti:

U promoviranje strukovnog obrazovanja uključila se i Ekonomska i trgovačka škola u Dubrovniku. Dubrovačka Ekonomska i trgovačka škola ima 350 učenika, a mnogi bivši učenici svoju su karijeru izgradili u turizmu. Konferencijom su nastojali upoznati maturante s time kakva je uloga ekonomista u turističkoj djelatnosti: