Korejske linije i hrvatske boje

Slike Ji Suk Beak svojim koloritom i motivima prkose tmurnim jesenskim danima.

Poetično, koloritno, meditativno. Putovanje kroz ljepotu i duhovnost. Kroz šume Ji Suk Beak, darovite korejske umjetnice koja već od studentskih dana Hrvatsku doživljava kao drugu domovinu. Naziv izložbe 'Između' upućuje na simboliku vertikalnih kompozicija kao poveznica između neba i zemlje, tvarnosti i duhovnosti, ali na magičan dodir daleke i nove domovine… Da sam živjela uz more, vjerojatno bih slikala more. Ali živim u kontinentalnom dijelu, uglavnom u Zagrebu. Dok putujem gledam taj nedirnuti prostor i u početku mi je to bilo jako prazno, ali dobila sam inspiraciju u prvim godinama života u Hrvatskoj,  otkriva akademska slikarica Ji Suk Beak.

Hrvatska ju je osvojila svojom ljepotom i dobrim ljudima. Portretirala je djecu izbjeglice iz Vukovara, najmlađe poučava slikanju u međunarodnoj   američkoj, francuskoj i njemačkoj školi, a vodi i umjetnički kamp na Rabu. Uglavnom smo imali predavanja i likovne radionice. Govorila sam i o odgovornosti i slobodi umjetnika… Sudionici su bili oduševljeni ljepotom Raba, pa bih mogla reći da sam promotor Hrvatske.  Ji je presretna što živi ovdje, u lijepoj zemlji za koji želi da svi saznaju, ali i naglašava mi moramo čuvati tu ljepotu.  Dio te ljepote svakako su i šume koje ju uvijek iznova inspiriraju i očaravaju. Posebno bjelina i simbolika breza. Preodijevanje boja u krošnjama različitih godišnjih doba. Priroda inspirira, oslobađa, osnažuje svakoga čovjeka, a umjetnik na poseban način gradi priču o njoj. Želju da svoj doživljaj podijeli s drugima. Mislim da umjetnost mora dati radost ljudima, poticati duhovni razvoj čovjeka jer čovjek je duhovno biće ne samo intelektualno. Kroz umjetnost možemo jako puno učiti.

Ovu inspirativnu izložbu, svojevrsno putovanje kroz čudesnost boja, oblika i simbolike šuma, možete pogledati u zagrebačkoj galeriji Vladimira Filakovca do 30. studenoga.