Robot iz 'Zabranjenog planeta' prodan za rekordnih 5,375 milijuna dolara

Filmski robot Robby iz kultnoga znanstvenofantastičnog filma iz pedesetih godina prošlog stoljeća 'Zabranjeni planet', prodan je na dražbi u New Yorku za 5,375 milijuna dolara, što je rekordna svota za jedan filmski rekvizit.

Robby
je potukao prethodni rekord - četiri milijuna dolara izdvojenih za kipić sokola iz filma 'Malteški sokol' s Humphreyem Bogartom u glavnoj ulozi, ali i svotu od 4,6 milijuna dolara koju je obožavatelj dao za haljinu što ju je Marilyn Monroe nosila u filmu 'Sedam godina vjernosti', objavila je aukcijska kuća Bonhams koja je organizirala dražbu.

Robot Robby jedan je od simbola američke kulture... on je ugrađen u DNK svakog Amerikanca, rekla je direktorica Bonhamova Odjela za memorabiliju svijeta zabave Catherine Williamson.

Svojevrsna SF ikona prepoznatljiva i danas, Robby je primjer dobrog robota, robot s osobnošću, uslužan i komunikativan, pravi iskorak u usporedbi s robotima iz brojnih drugih znanstvenofantastičnih filmova.

Robby je sastavljen iz tri dijela. Njegova je izrada pedesetih godina stajala oko 100.000 dolara, što bi danas iznosilo oko milijun.
Ime Robbyjeva kupca nije objavljeno.