Izaberite deficitarno zanimanje, posao nećete čekati ni dana

Hrvatska muku muči s nestašicom radne snage, posebice u ugostiteljstvu i turizmu, građevini i socijalnoj skrbi. Zavod za zapošljavanje nudi stručna osposobljavanja za više od tisuću ljudi. I to za poslove koji su traženi na tržištu rada.

Naučiti nešto novo i pritom dobiti 1300 kuna naknade, plaćene putne troškove i novo zvanje upisano u radnu knjižicu, nekim ljudima zvuči bolje nego sjediti kod kuće i čekati da posao padne s neba. 
Naučili smo jako puno stvari, mi laici koji nismo znali ništa o pekarstvu, prvo smo teorijski dio prošli, to nam je super objašnjeno, i sad to sve primjenjujemo u praksi, kaže Maja Škorjanec, koja je prošla obuku za pekare.

Zagrebački zavod za zapošljavanje poziva sve zainteresirane za dodatno osposobljavanje, i to iz 33 različita zanimanja, koja se potražuju na tržištu rada i jamče posao. U Zavodu najavljuju i obuku za informatička znanja i strane jezike kako bi nezaposleni imali što više prilika.Deficit je i ugostiteljskog kadra. Bjelovar je svjetski rekorder po broju kafića u odnosu na broj stanovnika. Začuđuje stoga što ondje upravo konobara najviše nedostaje.

Davor Jandroković, vlasnik kafića u središtu grada nekoliko je mjeseci tražio  konobara. Počeo je tražiti, kaže u ožujku, u srpnju je tek našao konobara.

Hrvatski zavod za zapošljavanje poslodavcima i radnicima nudi nekoliko mjera, a jedna od njih je osposobljavanje na radnom mjestu. Upravo zahvaljujući nje, Bjelovarska je tvornica keksa zaposlila nedavno 30 ljudi.

Na evidenciji bjelovarskog Zavoda za zapošljavanje u listopadu je bilo oko sedam tisuća nezaposlenih što je 3,5 posto više nego u rujnu. Najviše je onih nekvalificiranih ili s osnovnom školom.