MUO priprema bogati adventski program

Muzej za umjetnost i obrt (MUO) pridružit će se i ove godine adventskom programu Grada Zagreba bogatim programom, u kojemu se u prosincu ističu dvije nove izložbe - "Balet i strast- donacija Jelka Yureshe" i "Na iglama - modni dizajn Igora Galaša".

"Balet i strast - donacija Jelka Yureshe", koja se otvara 6. prosinca, temelji se na donaciji hrvatsko - britanskog baletnog umjetnika Jelka Yureshe, koji je rođen u skromnoj zagrebačkoj obitelji pod imenom Željko Jureša, a sa životnom i plesnom partnericom Belindom Wright obišao svjetske pozornice.

Donacija koja se prvi put predstavlja javnosti donosi raskošne kostime dizajnirane za njih dvoje, a u kojima su ostvarili najistaknutije uloge klasičnog baletnog repertoara.

Uz kostime će se izložiti brojne memorabilije koje svjedoče o prijateljstvu s baletnim velikanima poput Ane Pavlove, Rudolfa Nurejeva, Mihaila Barišnjikova, Margot Fonteyn te slike, knjige, fotografije, skulpture i drugi vrijedni predmeti iz donacije.

Izložba "Na iglama - modni dizajn Igora Galaša" se otvara se 19. prosinca i posvećena je mladom talentiranom i svjetski nagrađivanom modnom dizajneru Igoru Galašu.

S više od osamdeset izložaka predstavit će se autorov impresivan opus unikatnih kreacija pletiva, odjeće i nacrta iz nagrađivanih kolekcija ostvarenih od 2006. do 2012. godine.

Za siječanj je najavljena izložba "DrawAttention!", na kojoj će se predstaviti rad japanske umjetnice Akiko Sato, koja godinama živi u Hrvatskoj. Fasciniran detaljima ukrasnih elemenata muzejskih predmeta Sato je napravilaseriju brzih crteža i skica na svili. Ta izložba obogaćuje jedinstven Stalni postav Muzeja i daje mu novu maštovitu dimenziju kroz pogled suvremenih umjetnika, ističe se u najavi.

MUO organizira i niz popratnih događanja - od 28. studenog otvara izložbu "Udomi rad", s radovima nastalima u okviru muzejskih kreativnih radionica nastalih u posljednjih jedanaest godina pod vodstvom Pedagoškog odjela. Posjetitelji će moći slobodno uzeti radove koji im se svide.

Tijekom prosinca i siječnja organizira nove radionice, a kao posebno zanimljive najavljene su Isprepletene radionice uz izložbu "Balet i strast donacija Jelka Yureshe", na kojoj će se izrađivati nakit za muzejsko božićno drvce i koju će voditi dizajner Igor Galaš.

Sve do veljače trajat će tematski ciklus u suradnji s trećim programom Hrvatskog radija i emisijom "U svijetu baleta", s tribinama na kojima će se razgovarati s brojnim poznatim umjetnicima. Završnica će biti 14. veljače na temu "Ususret Valentinovu Dva Romea i dvije Julije".

U skladu sa svojim imidžom "Muzeja dobrog zvuka", održat će se niz koncerata, a muzejski dućan će u povodu Adventa ponuditi prigodne suvenire inspirirane izložbama i muzejskim predmetima.