Malena, no vrlo vrijedna riznica svega što čini Hrvatsku

Nedavno je u izdanju Školske knjige izašla jedinstvena slikovnica Lijepa Naša. U njoj se kroz ilustracije nastoji djeci približiti i značenje i riječi hrvatske himne.

Zagrebački zbor Genijalci jedni su od mnogih koji su otpjevali hrvatsku himnu. No jedino je njihova izvedba dio drugačije priče o najvažnijoj nacionalnoj pjesmi. Nju možete poslušati skeniranjem QR koda na poleđini slikovnice. I upravo je ta slikovnica najvažnija u ovoj priči jer radi se o prvom ikada ukoričenom i ilustriranom izdanju himne Lijepa naša domovino. Ideja za njezin nastanak stigla je iz Amerike. Ovog ljeta posjetila nas je gospođa Cynthia Martínez Cortez. Hrvatska nevjesta porijeklom iz Meksika koja živi i radi u New Yorku. Njezina kći ima 4 i pol godine i govori engleski, španjolski i hrvatski. Španjolski između ostaloga usvajala i kroz slikovnicu o meksičkoj himni. Djevojčica je s njom pjevušila i tako usvajala i jezik i onda je željela da na isti način nauči i hrvatsku himnu,  otkriva Emica Kalogjera Rogić, urednica slikovnice

Izdavačima se ideja jako svidjela i nakon nekoliko mjeseci svjetlo dana ugledala je slikovnica Lijepa naša domovino. Ovo je jedinstven projekt utoliko što osim prekrasnih ilustracija u slikovnici se nalazi i prijevod hrvatske himne na pet svjetskih jezika: engleski, francuski, njemački, talijanski i španjolski. I to u vrsnim prijevodima Mate Marasa, Viktora Žmegača, a španjolski prijevod potpisuje gospođa Cynthia Martínez Cortez,  ističe urednica Kalogjera Rogić.

A najvažniji dio, ilustracije, vrlo je maštovito oslikala Marsela Hajdinjak. Nisam razmišljala u početku da je to dosta specifična i zahtjevna tema, jer je tekst vrlo zahtjevan, a treba ga prilagoditi djetetu,  kaže Marsela. Dobila sam koncept himne, zapravo kako trebalo izgledati. Naravno bilo je važno da iskoristim hrvatske kulturne i povijesne znamenitosti, osobito one koje su prihvaćene kao UNESCO-va svjetska baština…  Trebalo je ih bajkovito prikazati prilagođeno djetetu.

Prva slika koja je Marseli pala na pamet za opis prvih stihova himne bila je Meštrovićeva skulptura Povijest Hrvata koju je postavila u krošnju slavonskog hrasta kao simbola snage. Simbolika se provlači kroz cijelu slikovnicu. I nacionalna i simbolika cvijeća, prirode,  otkriva Marsela. Poput hrvatskog nacionalnog cvijeta perunike, slavonskih polja, mora, simbola poput vukovarskog vodotornja, vučedolske golubice, bašćanske ploče, alkara i narodnih nošnji..   

Slikovnica Lijepa naša domovino je malena, ali vrlo vrijedna riznica svega što čini Hrvatsku.