Jeste li upoznati s prevarama na internetu?

Danas je takozvani 'Black friday' (Crni petak) - dan velikih jednodnevnih rasprodaja u prodavaonicama, ali i na internetu.

Na stranicama društvenih mreža pojavljuju se oglasi koji zlonamjerno upućuju potencijalne kupce na navodno povoljnu kupnju različite brendirane robe. Riječ je mahom o lažnim ponudama i oglasima koje za cilj imaju svrhu prikupljanja i krađe osobnih podataka i podataka o kartici, a robu koju kupac misli da je naručio, nikad ne dobije.

Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska provjerila je kupuju li Hrvati na internetu i jesu li upoznati sa mogućnosti prevare:

Uoči Crnog petka Hrvatska udruga banaka uputila je upozorenje potrošačima:

Ne nasjedajte na lažne on-line ponude i oglase. Na stranicama društvenih mreža pojavljuju se oglasi koji zlonamjerno upućuju potencijalne kupce na navodno povoljnu kupnju: HOTSALE, 80% OFF, Discount Sale i slično. Otvaranjem poveznice na takvim oglasima od korisnika se traži unos osobnih podataka za registraciju, a nakon odabira plaćanja otvara se stranica s početnim slovima http, umjesto https. Riječ je o lažnim stranicama koje služe za prikupljanje i krađu osobnih podataka i podataka o kartici, a robu za koju misle da su je naručili, kupci nedobivaju! Na  taj  način  otuđeni podaci korisnika mogu se od strane lopova koristiti za plaćanje na drugim internetskim trgovinama, pri čemu korisnici te naknadno uočavaju da su njihovi računi terećeni za transakcije koje oni nisu izvršili.

Upozoravamo   korisnike   da   pri   kupnji   na   internetu obavezno:
- sami upisuju web adresu prodajnog mjesta
- nikada na web adresu prodajnog mjesta ne dolaze putem poveznica (linkova) sa stranica društvenih mreža ili putem sličnih poruka
- prije unošenja podataka o kartici provjere ima li internetska adresa na početku sličicu neotključanog lokota te provjere pripada li URL  adresa   prodajnom mjestu.
Na taj način korisnici će izbjeći troškove za transakcije koje nisu izvršili.

Savjete za sigurnu kupnju na internetu potrošačima je dala i Dijana Kladar,  odvjetnica i pravna savjetnica Društva Potrošač: