Znanstvenici tvrde: Dollyna artroza nema veze s njezinim kloniranjem

Artroza od koje je Dolly, glasovita klonirana ovca, bolovala potkraj svog kratkog života nije povezana s njezinim kloniranjem, pokazuje studija objavljena u Scientific Reportsu.

Dolly, koja je došla na svijet 1996., prije 20 godina, oboljela je od teške artroze koljena kad je imala pet i po godina, a uginula je od plućne bolesti u šestoj godini, što je polovina očekivanog životnog vijeka njezine pasmine Finn-Dorset.

Postupak kloniranja Dolly sastojao se u prenošenju jezgre odrasle stanice (kože, prsne žlijezde ...) koja nije spolna, s njezinim DNK-om u neoplođeno jajašce kojemu je izvađena jezgra. Dollyna artroza i njezina preuranjena smrt potaknuli su veliku zabrinutost zbog zdravstvenih rizika kloniranja.

Njezina je artroza slična artrozi prirodno začetih ovaca i starijih klonova dobrog zdravlja, priopćilo je sveučilište u Nottinghamu koje je sudjelovalo u istraživanju.
Prvotna zabrinutost da je kloniranje prouzročilo kod Dolly preuranjenu artrozu nije utemeljena, zaključila je Sandra Corr s nottinghamskog sveučilišta.