'Baš me to zanima'

U suradnji Gradskog ureda za zdravstvo i Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj ulici, predstavljen je projekt 'Baš me to zanima' - promicanje reproduktivnog zdravlja adolescenata. Riječ je o edukaciji namijenjenoj učenicama šestih razreda osnovnih škola.

U Klinici za dječje bolesti u zagrebačkoj Klaićevoj ulici djevojčice koje ulaze u pubertet mogu se upoznati sa svojim reproduktivnim zdravljem, ali i zdravljem kože. Sve to u sklopu projekta 'Baš me to zanima'.

Tim su projektom obuhvaćene dvije teme, jedna je ginekološka, a druga dermatološka, rekla je ginekologinja Nives Šikanić Dugić. Što se tiče ginekološke teme radi se o pubertetu i spolnom odrastanju i djevojčice će dobiti sve informacije vezane za menstruaciju, a u ovom drugom dijelu doktorica Pustišek govori o svojoj problematici vezanoj za zdravlje kože, rekla je dr. Šikanić Dugić.

Projekt se za sada provodi u pet zagrebačkih osnovnih škola. Za učenice koje dolaze na edukaciju održavaju se i radionice na kojima mogu naučiti kako pratiti svoj menstrualni ciklus te brinuti o koži, a posjećuju i ginekološku ambulantu.

Dječja dermatologinja Nives Pustišek objasnila je koje se promjene događaju na koži adolescenata. Tu se dešavaju brojne promjene počevši od rasta dlačica, povećane aktivnosti žlijezda lojnica pa onda posljedično nastajanje akni do pojačane aktivnosti žlijezda znojnica pa do promjena čitavog kožnog mikrobioma, rekla je.

Tražeći odgovore na promjene koje im se događaju adolescenti često pretražuju internetske stranice na kojima se mogu izgubiti u brojnim informacijama. Kako bi dobile cjelovitu edukaciju za djevojčice je pokrenut ovaj program po završetku kojega dobivaju vodič 'Pubertet - spolno odrastanje i zdravlje kože'.

Mnoga su pitanja s kojima se mladi susreću ulazeći u pubertet, a kroz ovakvu edukaciju lakše mogu pratiti promjene koje im se tada događaju.