'Naše pravo na sport'

Neka se djeca moraju mnogo više truditi u životu pa i kad su u pitanju posve svakodnevne radnje. Riječ je o djeci s teškoćama u razvoju. U tome im pomaže bavljenje sportom. A jedna entuzijastična ekipa sportskih profesionalaca i volontera u tome im pomaže.

Oni traže svoje pravo na sport. Djeca s teškoćama u razvoju u sportu ne traže rezultate i medalje već mnogo više od toga. Treningom pokušavaju svladati fizičke pokrete i psihičke barijere kako bi uspješno odgovorili na izazove svakodnevnog života. U tome im već petu godinu za redom pomaže Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce u suradnji sa Zagrebačkim sportskim savezom. Projekt 'Naše pravo na sport' podržali su i mnogi uspješni sportaši; košarkaši Cibone, rukometašice Lokomotive, ali i mnogi drugi. Glavni junaci  ipak su djeca.

Sportsku dvoranu Centra za odgoj i obrazovanje u zagrebačkoj Dubravi ispunili  su natjecatelji iz cijele Hrvatske u dobi od 5 do17 godina. Projekt moje pravo na igru i sport bavi se djecom s teškoćama u razvoju, organizacijom sportskih sadržaja za djecu s teškoćama u razvoju te se provodi više od 5 godina u sklopu Centra za edukaciju i savjetovanje Sunce,  ističe Ivo Aničić iz Sunca. Jedan od osnovnih ciljeva je razvijanje vještina i znanja iz različitih sportova te očuvanje zdravlja i stjecanje navika bavljenja tjelesnom aktivnošću, da sva djeca budu barem na rekreativnoj razini uključena u sportske aktivnosti. Sport ne poznaje granice i bez obzira na teškoće jedine prepreke su one u našoj glavi. A to znači da ih lako možemo svladati samo uz dobru volju želju i htijenje,  naglašava Maida Arslanagić, asistent u treningu.

Zagrebački sportski savez je već drugu godinu partner na projektu Naše pravo na sport s udrugom Sunce. Sad smo još malo proširili tu našu cijelu sportsku priču i uključili se s našim europskim projektom Change your Mindset - Sport for everyone i presretni  smo zato što provodimo takve projekte koji su značajni za cijelu našu zajednicu,  otkriva Mirela Šikoranja Ivančin iz Zagrebačkog športskog savez osoba s invaliditetom.

Ovaj program nosi i jednu humanitarnu akciju – izradu kalendara za 2018. koji je sniman u suradnji s KK Cibona i paraolimpijkama, Anđelom Mužinić i Helenom Dretar Karić. Donacije i sav novac koji bude prikupljen prodajom kalendara bit će doniran kako bi se ovaj projekt mogao održati narednih godina.

Iako postoje medalje, u ovom su natjecanju doista svi sudionici - pobjednici. A neki o njih su i pravi heroji.