Krajem godine sve bogatija i bolja ponuda koncerta

Glazbeni kritičar Dubravko Jagatić i ovaj je petak izdvojio par vrlo zanimljivih i važnih koncerata u slijedećih sedam dana iako su neki od tih koncerata rasprodani mjesecima unaprijed.


Petak , 24. studenoga

Što je bliže kraj godine to je sve više koncerta koje bi valjalo pogledati, čuti, doživjeti… Večeras u Močvari,  Radio Student slavi svoj 21. rođendan uz nastup niz grupa, a u Vintage Industrial baru u sklopu programa 'Sviraj stare' nastupa reper Marčelo. No koncert na koji bih skrenuo pažnju je nastup beogradske grupe Kanda, Kodža i Nebojša koji večeras nastupaju u Klubu u Rijeci, a sutra navečer u Tvornici kulture. Riječ je o jednom od najhvaljenijih beogradskih bendova unazad 25 godina koji su održali više od 600 koncerata širom regije i objavili šest studijskih albuma. U Hrvatsku dolaze u sklopu proslave 25 godina karijere u sklopu koje su objavili ove godine i live album 'Uživo!'.

Subota, 25. studenoga

Sutra nas očekuju dva odlična koncerta inozemnih izvođača i to iz Švedske i Norveške. Nakon što je radio Yammat FM prije dvije godine na svoju proslavu koju su nazvali Yammatovo doveo Marca Almonda i prošle godine grupu ABC, ove godine dovode švedsku grupu The Cardigans. Riječ je o jednom od najpoznatijih švedskih, ali i europskih pop rock sastava koji je na sceni prisutan još od 1992. godine i ima niz velikih hitova. Prodali su preko 15 milijuna primjeraka albuma i ovo im je prvo gostovanje u Hrvatskoj pa sam siguran da će i interes biti velik.

Također sutra, ali u Močvari nastup norveške grupe Vulture Industries. Riječ je o vrlo hvaljenoj norveškoj grupi koja u svom glazbenom izrazu kombinira heavy metal s raznim drugim glazbenim pravcima i zapravo se ubrajaju u predvodnike eksperimentalnog avangardnog metala mada, na momente zvuče i vrlo pop. Ovo je njihovo prvo gostovanje u Hrvatskoj, a dolaze promovirati četvrti studijski album 'Stranger Times'.

Nedjelja, 26. studenoga

I onda dan kasnije trebalo je biti nešto potpuno drugačije. Luis Fonsi kojega smo upoznali zahvaljujući njegovom planetarnom hitu 'Despacito'  koji je na YouTubeu pregledan preko nevjerojatnih 4 i pol milijardi puta otkazao je koncert u zagrebačkoj Areni. Iako je iza njega čak osam studijski albuma Luis Fonsi proslavio se ove godine hitom 'Despacito'  koji se ni po čemu ne razlikuje od stotine sličnih hitova reggaetona.

No koncertni dan nikako neće propasti zahvaljujući Ansamblu Lado, koji te večeri u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski imaju svoj rođendanski koncert 'Antologija I'. U rođendanskom mjesecu Ansambl Lado predstavlja antologijske koreografije sa svog repertoara poput Starih splitskih plesova, Ladarki, Prigorskih plesova, Ej, sviraj Pavo i dr.


Srijeda, 29. studenoga

I na kraju ne mogu ne spomenuti da u četvrtak Zdenka Kovačiček velikim samostalnim koncertom također u Lisinskom slavi 60 godina rada i ovom prilikom joj čestitam na svih 60 godina opstanka na sceni. Kao gosti će nastupiti Greenhouse Blues Band, Telefon Blues Band, Dementronomes, Nipple People, Valerija Nikolovska, Vanda Vinter, Tihomir Pop Asanović, Vedran Božić, Branko Bogunović - Pif a najavljeni su i neki gosti iznenađenja.

Istu večer u Vintage Industrial baru novi album 'Amerika'  promovira Damir Avdić.