Franjevačke pučke misije

Od petka, 24. studenog do nedjelje, 3. prosinca u Župi sv. Josipa Radnika u Sisku održavaju se Franjevačke pučke misije. Voditelji Franjevačkih pučkih misija su dvanaestorica franjevaca konventualaca: fra Josip Blažević, fra Ivan Karlić, fra Žarko Relota, fra Zdravko Tuba, fra Tomislav Glavnik, fra Vitomir Glavaš, fra Nikola Šantek, fra Željko Klarić, fra Josip Petonjić, fra Filip Pušić, fra Stjepan Brčina i fra Milan Gelo.

Svakog dana se uz vjerske obrede održava i kateheze raznih tema: Misionarski duh kršćana, Čovjek je otvoren za Boga, Temelji naše vjere, Izvor i vrhunac kršćanskog života, Kršćanski identitet, Gospodine, što želiš da učinim, Zajedništvo… Bit će održane kateheze za sve dobne skupine, a za danas je predviđen i Obiteljski dan. Više inforamcija i raspored događanja možete pronaći na www.zupa-svjosiparadnika.hr i Facebook stranici Župe

Franjevačke pučke misije su izvanredan duhovni sadržaj navještaja i razmatranja Božje riječi, svečanog slavljenja sakramenata i intenzivnijeg razmišljanja o kršćanskim vrednotama. Molitva, osobni susret s misionarima, prigodne propovijedi, kateheze i pobožnosti su način na koji Franjevačke pučke misije žele dotaknuti srce svakoga čovjeka. Imaju za cilj produbiti osobnu vjeru i protumačiti vjerske istine. Osobita zadaća pučkih misija je nova evangelizacija distanciranih kršćana koji iako su formalno kršćani ne žive svoju vjeru i ne svjedoče svoju pripadnost Isusu Kristu te im pomoći doći do autentičnog susreta sa živim Bogom.

Postoji više uzroka krize vjere i gubitka osjećaja za sveto u današnjem društvu. Jedan od tih uzroka je naviknutost na kršćanski ambijent, puki vjerski formalizam, nerazumijevanje obrednosti liturgijskih slavlja kao i nedovoljna poučenost o vjerskim istinama i konačno ravnodušnost prema svemu što nosi vjersko obilježje.

Franjevačke pučke misije duhovna su priprava za proslavu 50. obljetnice dolaska fratara i osnutka župe sv. Josipa Radnika u Sisku-Galdovu. Posljednji put održane su 1975. i 1987. godine.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska Misije su najavili fra Roko Bedalov, župnik i gvardijan Župe, fra Vladimir Vidović, vikar i fra Ivan M. Lotar, vikar: