Svjetlost maštom pretvaraju u razigrani, oblikovani i rasplesani umjetnički doživljaj

Upoznajte umjetnike koji se bave pomalo neobičnom umjetnošću, svjetlosnom. Za nju su osmislili i posebne rekvizite koje su nazvali svjetlozor, svjetlokist i svjetlovir, upoznajte Gordanu i Zorislava Šojata.


Gordana i Zorislav Šojat donose svjetlost. Ona je njihovo glavno umjetničko 'oružje'. Svjetlost u tisućama boja i oblika, često rasplesana u ritmu glazbe. Tu obojenu svjetlost dobivamo tako da ja oslikavam minijature na staklu koje se onda kroz različite uređaje projiciraju u različite prostore,  objašnjava Gordana. Igru sa svjetlošću započeli su prije 15 godina kada su umjetničke dijapozitive projicirali sinu Celestinu, a prvu javnu svjetlosnu izložbu imali su 2003. na Festivalu umjetnosti na ulici u Puli. Iste su godine svjetlosnu izložbu darovali Vukovaru. U centru grada. Domaćini su ugasili su javnu rasvjetu, stavili utičnice po stupovima da se možemo lakše rasporediti… Pamtim vjerojatno najemotivniji zapis iz 'knjigu dojmova': 'Vukovar opet u plamenu, u plamenu mira, u mirnom plamenu umjetničkog nadahnuća'…,  prisjeća se Zoran. Ljudi su bili oduševljeni, a njima je to bio poticaj da i dalje stvaraju.

No njihovi dotadašnji svjetlosni uređaji postali su nedovoljni za sve zahtjevnije svjetlosne izložbe. Tijekom tih, skoro, 15 godina što se ovim bavimo, konstruirali smo tri različita uređaja: svjetlozor koji je uređaj za kućnu uporabu, mali projekcijski uređaj. Zatim svjetlokist koji je profesionalni i ima kompjutersku kontrolu. I konačno svjetlovir, koji se sastoji od 49 svjetlokista, u ovom času, koji je instrument koji nije glazbeni nego 'svjetlozbeni',  otkriva Zoran. Putem njega svjetlost 'zaigra' u ritmu glazbe koja može biti odsvirana ili puštena s nekog od glazbenih uređaja.

Gordana i Zorislav vole proučavati odnos svjetlosti i zvuka i njegov utjecaj na ljude, a ne jednom su se osvjedočili da obojena svjetlost djeluje opuštajuće na ljude. Sa svjetlošću su eksperimentirali i u staračkom domom Maksimir u kojem su kroz mjesec i pol dana tri puta tjedno radili terapiju 'svjetlost, zvuk i dodir'. Pokazalo se da takva terapija dobro utječe i na osobe u vrlo visokom stupnju demencije. Imalo je vrlo pozitivan učinak i stanje im se poboljšalo, kažu Šojati. Možete ih naći na različitima događajima,  jer većini umjetnika treba svjetlo. Surađivali smo i s kiparima i s pjesnicima i sa slikarima, jer nadopunjujemo njihov rad. Odnosno dajemo mu jednu drugu komponentu koja obogaćuje njihov izraz.  Mnogi turisti upoznali su njihovu svjetlosnu umjetnost jer već treću godinu za redom u zadarskoj crkvi sv. Donata rade izložbu 'Starohrvatska baština u novom svjetlu'. Najnovija zanimacija im spajanje svjetla sa sviranjem na Tereminu, instrumentu izumljenom prije sto godina koji se svira bez dodira.

Stalna inspiracija bračnom paru Šojat  je svjetlost koju maštom pretvaraju u razigrani, oblikovani i rasplesani umjetnički doživljaj.