Otvorena izložba "Nikola Tesla Mind from the Future"

Multimedijski izložbeni projekt "Nikola Tesla Mind from the Future", interakitvna priča o znanstveniku koji je svojim izumima izmijenio tijek povijesti, ali i o utjecaju koji je imao na suvremene umjetnike, otvorena je večeras u Domu hrvatskih likovnih umjetnika.

Pokroviteljica izložbe, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, vjeruje da bi Tesla bio ponosan na izložbu u Meštrovićevom paviljonu, koja je i primjer kako izložba ne treba biti tek pasivno predstavljanje činjenica, već dinamičan pregled i atraktivan poziv za upoznavanje njegova čudesna svijeta.

Ocijenila ju je jedinstvenim projektom kojim se ne predstavlja samo život i rad, nego i vrline jednog od najgenijalnijih znanstvenika koji je u mnogočemu bio ispred svoga doba.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, također pokrovitelj izložbe, smatra kako tim projektom Grad Zagreb ponovno pokazuje da cijeni i priznaje istinske umjetnike. Za Bandića izložba je i prilika da Grad ispravi grešku svojih prethodnika koji su Tesli, nakon što im je ponudio svoje usluge i izume, rekli da ga ne trebaju, nakon čega je otišao u Ameriku i napravio karijeru. Ponosan sam što smo vratili Teslu u centar grada gdje i pripada, što smo dobili punomoć njegovih nasljednika da Tehnički muzej u Zagrebu nosi njegovo ime i što imamo ovu izložbu kojoj smo pokrovitelji, ustvrdio je Bandić.

Autorica koncepta izložbe Helena Bulaja Madunić, kojoj je Tesla trajna preokupacija u umjetničkom radu, kaže kako se tom izložbom napravio iskorak više na području suradnje umjetnika svih područja i generacija. Ovo nije rezultat samo jedne glave, oko projekta se u protekle dvije godine okupila nevjerojatna mašinerija, nekoliko stotina ljudi. To je moje najbolje kreativno, radno i životno iskustvo, istaknula je.

Krešimir Renzo Prosoli iz agencije Real grupa, s kojom je Hrvatsko društvo likovnih umjetnosti realiziralo izložbu, ocijenio je kako dosad niti jedna izložba o Tesli nije bila postavljena u konceptu kakav je napravila Helena Bulaja Madunić.
Kako je cilj izložbe promovirati i Hrvatsku, Prosoli je najavio da se već radi na organizaciji gostovanja izložbe u gradovima u kojima je Tesla živio i radio, New Yorku, Parizu, Pragu te Budimpešti, a zaključno bi 2020. trebala otići na EXPO u Dubai, kojemu će u fokusu biti ljudska genijalnost.

Ravnateljica HDLU-a, Ivana Andabaka rekla je kako je, iako je Tesla često bio portretiran kao izvanredan znanstvenik, na ovoj izložbi dana druga perspektiva, koja otkriva svu slojevitost njegova lika i djela, slaveći genijalnost i kreativnost kao istinske pokretače razvoja i napretka.

Interijer popularne "Džamije" za izložbu je gotovo u potpunosti preuređen kako bi se proniknulo u životnu priču osebujnog vizionara i humanista, ne na uobičajeni način nizanja faktografskih podataka, već u spletu video projekcija, računalnih igara, svjetlosnih instalacija, holograma.

Postav se sastoji od tri dijela, a kružni prostor galerije postao je Hotel Budućnosti, po uzoru na nikad realizirani Gaudijev projekt Hotel Attraction, u kojem "živi" Teslin um, ali i mnogi drugi njegovi i naši suvremenici.

Galerija Prsten postalaje mjesto gdje se krosmedijski dokumentarni film "Mehaničke figure inspirirani Teslom" Helene Bulaje Madunić rastvara u prostornu galerijsku instalaciju koja vodi posjetitelje od Teslinih rodnih Smiljana i školovanja do odlaska u Europu i New York.

U galeriji PM isto je djelo, predstavljeno diljem svijeta u proteklih jedanaest godina, prikazano kroz galeriju portreta klasika suvremene umjetnosti poput Marine Abramović, Lori Anderson i Terryja Gilliama koji govore o Tesli.

Središnji prostor, galerija Bačva, predstavlja za izložbu nastala djela suvremenih hrvatskih umjetnika različitih generacija nadahnutih Teslom, među kojima su Ida Blažičko, Vitar Drinković, Nikola Vudrag, Pero Jelisić, Alma Trtovac, Ivana Ožetski, Patricija Purgar i Janko Ivčić, Alana Kajfež, Mile Blažević i Ivan Kujundžić.

Izložba će biti otvorena do 20. ožujka iduće godine.