Zagrebačka premijera predstave "Staging a Play: Tartuffe"

Koreograf i redatelj Matije Ferlin, nakon subotnje premijere u Mediteranskom plesnom centru u Svetvinčentu, svoju novu predstavu "Staging a Play: Tartuffe", predstavlja i u Zagrebu - 4. prosinca u Zagrebačkome kazalištu mladih.


Ferlin tom predstavom, nastalom u produkciji i izvedbi Zagrebačkoga plesnog ansambla, nastavlja istraživati područje između tjelesnog izričaja, odnosno pokreta te konvencija kazališnog jezika, što je započeo prije dvije godine tijekom uspješne inscenacije drame "Staklena menažerija" Tennesseeja Williamsa.

Nagrađivani hrvatski koreograf, čija su autorska djela u proteklih desetak godina predstavljana na plesnim festivalima diljem svijeta, u tom se ciklusu prvi put suočava s kanonskim djelima dramske umjetnosti - u ovom slučaju s jednom od najpoznatijih svjetskih komedija, Molierovom "Tartuffe". "U skladu sa specifičnom poetikom koju je Ferlin dosad razvio u svom radu na drugim projektima, modus inscenacije u okviru serije "Staging a Play" dovodi pod znak pitanja same temelje na kojima se koncept inscenacije u dramskom diskursu interpretira, napominje se u najavi.

To podrazumijeva prenošenje dramskog predloška iz tekstualne u koreografsku domenu, odnosno zamjenu verbalnih replika s fizičkim vokabularom, gdje se dramski tekst koristi kao slojevita koreografska partitura. "Zadržavajući čitavo vrijeme izvedbe svih devetoro izvođača, koji plešu tijekom svih pet činova, Ferlin je kreirao kompleksni izvedbeni aparat u kojem su tijela u prostoru jedini nositelji narativa, koji za vrijeme izvedbe neprestano premješta između pokušaja dekonstrukcije i pokušaja rekonstrukcije", ističe se.

Predstavu izvode Petra Chelfi, Andreja Jandrić, Domagoj Janković, Darko Japelj, Sintija Kučić, Marin Lemić, Roberta Milevoj, Petra Valentić i Kasija Vrbanac. Scenograf je Mauricio Ferlin, glazbu potpisuje slovenski umjetnik Luka Prinčič, a dramaturgiju Jasna Žmak. Projekt je nastao u produkciji Zagrebačkog plesnog ansambla i suradnji s Istarskim narodnim kazalištem - Gradskim kazalištem Pula, Zagrebačkim kazalištem mladih i Mediteranskim plesnim centrom, gdje će se u nedjelju navečer održati reprizna izvedba.