I u Splitu nevolje s operom"Moć sudbine"

Sinoć je u splitskom HNK u režiji Dražena Siriščevića premijerno izvedena Verdijeva "Moć sudbine" - opera koju prati glas prokletstva i koju se malo tko usudi postaviti na scenu. Ni u Splitu nije sve išlo glatko.

Nevolja za nevoljom pratila je ekipu "Moći sudbine"- dva je dana premijera kasnila zbog bolesti jednog pjevača, a zatim se razbolio i drugi. Pa su se mahnito tražile zamjene - bariton za ulogu Don Carla stigao je na pozornicu u posljednji čas. Ja i dalje nisam praznovjeran jer to je protiv mojih uvjerenja, ali očito nešto ima! Očito!, kazao je maestro Ivo Panović, dirigent.

Redatelj Dražen Siriščević odmah je znao da je to velik zalogaj, ali tolikim mukama nije se nadao: To što nas prati od samoga početka neko prokletstvo koje smo svi znali da će se dogodit, jer tako je bilo od praizvedbe jer su se isto razbolili pjevači, pa je Verdi putovao u Sankt Peterburg, i onda se poslije vratio u Italiju sa svim svojim mortadelama i parmeđanima što je nosio u vlaku do tamo!

Verdijeva snažna, mračna i složena opera o ljubavi, ratu, osveti i prokletstvu oduvijek budi intenzivne osjećaje kod izvođača - i neobjašnjiv strah i neodoljiv izazov. Kontroverzna opera u Splitu izvodi se nakon 50 godina. Slavni tenor Luciano Pavarotti u njoj nikada nije pjevao. Kažu da se nije usudio jer je 60-ih na pozornici Metropolitana američki pjevač umro - pjevajući upravo o smrti.