Zagrebački Silent Caffe ruši predrasude o gluhima


Iako radi već tjedan dana, danas u 13 sati i službeno je svoja vrata u Mislavovoj 7 otvorio Silent Caffe. Prvi je to zagrebački kafić koji zapošljava gluhe konobare, a kako bi pokazali da se svijet oko sebe može osjetiti, a da se i ne čuje, na otvorenje su pozvali Deaf Band Dlan, glazbenike koji sviraju autorsku glazbu iako su gluhi.

Projekt Silent Caffea osmislio je Savez gluhih i nagluhih Grada Zagreba, a za njega novac dobio u sklopu mjere Zavoda za zapošljavanje kojom se nastoji poboljšati pristup tržištu rada svim grupama ljudi.

Samo naizgled običan zagrebački kafić Silent Caffe je projekt kojim bi se trebale premostiti razlike i razbiti predrasude. Konobari koji u njemu rade gluhe su osobe.

Kako bi pogrešaka bilo što manje, koriste se modernom tehnologijom - gost koji dođe u kafić, sjedne i naručuje preko tableta, uz dva klika. Konobar na računalu dobiva broj tableta, odnosno broj stola koji je naručio, otvara narudžbu, izdaje račun i narudžbu nosi gostu. Uz to, goste putem videa uče kako naručiti na znakovnom jeziku.

Uspješnim primjerom društvenog poduzetništva žele senzibilizirati čujuće osobe da daju priliku gluhima da nađu posao i negdje drugdje. Već postoje planovi za razvoj novih projekata koji bi pomogli boljoj integraciji gluhih u društvo, a u njihovu ostvarivanju pomoći će i zarada ovog kafića.