Kako je Erasmus postao Erasmus +, priča koja traje 30 godina

Na konferenciji službenog naziva 'Kako je Erasmus postao Erasmus+, priča koja traje 30 godina' visoki gosti, sudionici, predstavnici i korisnici programa Erasmus+ uzvanicima će predstaviti razvoj programa od njegovih početaka 1987. do danas, s posebnim naglaskom na hrvatski dio priče o Erasmusu. Konferencija počinje danas u Kristalnoj dvorani hotela The Westin Zagreb u 14 sati.
 

Prigodne govore kojima će se osvrnuti na dosadašnji tijek provođenja programa Erasmus+ u kontekstu svojih resora održat će prof. dr. sc. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja i gospođa Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
 
Gospodin Tibor Navracsics, povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport  predstavit će program u širem, europskom kontekstu u prezentaciji 'Kako je Erasmus postao Erasmus+'. Mr. sc. Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU, govorit će o tome kako su programi Europske unije promijenili Hrvatsku i predstavit će rezultate provedbe programa Erasmus od 2009. do 2017. u Republici Hrvatskoj.
 
U sklopu konferencije održat će se panel-rasprava 'Izazovi nove generacije programa - Kako od Erasmusa+ učiniti Erasmus++'. Zanimljivi sugovornici, stručnjaci u svojim područjima, raspravit će stanje postojećeg programa Erasmus+ te pružiti preporuke za unapređivanje nove generacije programa nakon 2020. godine.

Program Erasmus i današnju konferenciju predstavili su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska mr. sc. Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU i Filip Cirkvenčić, bivši Erasmus student. Filip je bivši student Sveučilišta u Zadru i bio je na studijskom boravku u Italiji, a po povratku s mobilnosti aktivno se uključio u civilno društvo. Trenutačno je koordinator projekta 'Mov'in Europe' ESN-a Hrvatska. On je i jedan od deset studenata čije će iskustvo s Erasmusom i nadahnjujuća priča biti prikazana na plakatu na izložbi 'Moje Erasmus iskustvo' koja će biti postavljena tijekom konferencije i kojima će povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics tijekom konferencije uručiti nagradu.