Priča o neobičnom prijateljstvu čovjeka i ptice

Daniela Bobinski, odgojiteljica u jaskanskom vrtiću, već dugo piše priče za svoje mališane. Posljednja je posebna. Spojila povijest Jastrebarskog sa svojim pričama i prekrasnim ilustracijama i dobila priču o jastrebu koju je poslušala i ekipa Dobrog jutra.


Zvjezdice Dječjeg vrtića Radost iz Jastrebarskog najviše vole slušati priče njihove tete Daniele Bobinski. Priča o jastrebu priča je o neobičnom prijateljstvu čovjeka i ptice. Priča je to o jednom jastrebu, koji je simbol grada Jastrebarskog, i o njegovom prijatelju Petru, koji zapravo ni ne živi u Jastrebarskom nego se u toku zapleta jednog dogodi njihov rastanak. I onda dolazi jastreb i traži najljepši kraj i naravno izabire, koji drugi nego jaskanski. Dakle, u priči djeca saznaju i ljepote svoga grada. Neki su elementi priče povijesni, neki su likovi izmišljeni, neki su stvarni. Tako Petar nije stvaran i njegova prijateljica, ali zato grof Erdödy jest,  otkriva Daniela.

Učenje o povijesti svoga kraja i pronalaženje autentičnih mjesta i likova iz slikovnice jako se svidjelo djeci. Ljubav, prijateljstvo, odanost i sudbina privukli su znatno veći broj čitatelja od očekivanoga, a uvriježeno mišljenje kako su slikovnice samo za djecu ponovno se pokazalo netočnim. I mame i tate koji pročitaju slikovnicu, kako kaže Daniela, zbog ljubavi prema svom kraju i prijatelja u prošlosti, često i suzu puste. U tome da ova slikovnica nije samo za djecu slažu se i u turističkoj zajednici Jastrebarskog. Priča je to koja ostaje vječno kao suvenir i na najbolji način prezentira naš grad. Kao što znate, slikovnica nas vodi u neka prošla davna vremena kada su našim perivojem dvorca Erdödy šetali plemići, plemkinje, iznad jezera je letio jastreb i upravo zbog toga smo dio naklade odlučili donirati,  ističe Martina Lukić, TZ grada Jastrebarsko.

Slikovnica sadrži i skrivena slova koja su djeci posebno zanimljiv izazov, no detalje nećemo otkrivati, kaže Daniela, to trebate učiniti sami i uživati u ljepotama jaskanskoga kraja i u priči u kojoj pobjeđuje dobro.