I Hrvatska svog Djedicu ima

Djeci su uvijek, ali i odraslima, drage priče o Djedu Božićnjaku koji nas na saonicama pohodi iz daleke Laponije. No ovo je priča o djedici iz okolice Ivanca, a krajnji mu je cilj - Lič u Gorskom kotaru, 'hrvatskoj Laponiji'.

Na osunčanom proplanku usred Punikvi, naselju nedaleko od Ivanca, Djed Božičnjak spreman je za putovanje. Ideja o velikoj skulpturi potekla je iz Gorskoga kotara, iz Liča. Na početku smo bili smo skeptični kako napraviti tako nešto ogromno, međutim to je uvijek neka motivacija... Kad se mora nema da se ne može,  iskren je Dario Horbec.  Sva sreća što je dobio golemi trupac topole, promjera malo manjeg od dva metra. Raspon ruku, od lijeve do desne ruke, dva i pol metra, visine je 4 metra. Spekulirali smo da teži dvije do tri tone vjerojatno...  Strojar koji ga je dizao osjetio je da ima toliko tona.  S motorkom 'po lojtrici gor pa dol' puna dva mjeseca. Utrošio je dvadesetak kilograma boje. Radio je svaki dan pet, šest sati. Dario kaže da mu je najteže bilo pogoditi lice. U biti da nos i oči bude u jednoj liniji s trupom i rukama... 

U galeriji na otvorenom, kako i dolikuje, skulpture životinja, povijesnih osoba. Ovu je posvetio sinu Dinu, ljepotica na sunčanju izrađena je od tisuću godina staroga hrasta izvađenog iz korita Bednje. Za svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu 2014. drveni trofej namijenio je našoj repezentaciji osvoje li četvrto mjesto. Bilo je sve dogovoreno, no međutim naši nisu bili te sreće pa je, nažalost, trofej još uvijek kod mene.  A sve je, kako se to obično kaže, počelo slučajno. Prije šest godina autoelektričar po struci izradio je prvu skulpturu. Kad sazrije ideja, motorka u ruke pa na posao. A to je vrlo zahtjevno. 

Ima već velikih skulpura Djeda Božićnjaka od kojekakvih materijala, ali od drva dosad nije viđena. Kad Djedica stigne u Lič, u izletištu 'Šumska bajka', dočekat će ga saonice s vrećama punim darova. U Gorskom kotaru, hrvatskoj Laponiji, zimi je uvijek obilje snijega, ali ne takvoga da se golemi Djedica ne bi dobro vidio izdaleka.