Možemo li se pomladiti?

Tjelesna neaktivnost i sjedilački način života često rezultira povišenom biološkom dobi u odnosu na realnu kronološku dob pojedinca.

Jedan od ključnih ciljeva projekta Zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost i promjena biomarkera starenja organizma je precizno i objektivno utvrditi na koji način i u kojoj mjeri zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost (u sklopu programa trčanja, nordijskog hodanja te kardio i kružnih fitness programa vježbanja) može učinkovito 'poništiti' negativne posljedice povišene biološke dobi. Projekt provodi Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu pod visokim pokroviteljstvom Grada Zagreba, a isti podrazumijeva besplatne programe bavljenja tjelesnom aktivnosti za korisnike koji će se provoditi pod stručnim vodstvom školovanih voditelja.

Izostanak pravilne prehrane i konstantan izvor stresa uz nedostatak tjelesne aktivnosti rezultira prekomjernom tjelesnom masom, što je jedan od glavnih problema modernog doba, a također je direktno povezana s razvojem bolesti, gubitkom kvalitete života i opterećenjem sustava zdravstva. Tjelesna eaktivnost i sjedilački način života stoga često rezultira povišenom biološkom dobi u odnosu na realnu kronološku dob pojedinca. Zbog te činjenice biološka dob predstavlja bolji indikator općeg zdravstvenog stanja i procesa starenja od kronološke dobi.

Sudionicima Projekata mjerit će se biološka dob upotrebom GlycanAge testa - trenutno najboljeg dostupnog biomarkera za biološku dob koji je razvijen i patentiran nakon analize više od 40 tisuća ispitanika različitog etičkog porijekla, načina života i zdravstvenog statusa. Spomenuti test podrazumijeva uzimanje kapilarne krvi iz jagodice prsta prije početka i po završetku pojedinog ciklusa projekta. Ciljana skupina korisnika navedenog projekta je populacija srednje do starije dobi (35 – 65) koja je tjelesno neaktivna i uglavnom prakticira sjedilački način života zbog čega je kod njih znatno povećan rizik od raznih zdravstvenih tegoba uslijed nezdravog načina života.

Predviđeno je da korisnici u okviru pojedinog ciklusa u trajanju od 3 mjeseca redovito sudjeluju u jednom od ponuđenih programa vježbanja 2 do 3 puta tjedno. Prije početka i nakon završetka svakog ciklusa projekta predviđeno je testiranje funkcionalnih i motoričkih sposobnosti kod svih korisnika u svrhu utvrđivanja rezultata bavljenja zdravstveno usmjerenom tjelesnom aktivnosti te testiranje biološke dobi putem uzimanja uzorka krvi. Očekivani rezultati Projekta su doprinos u poticanju zdravih životnih navika te u podizanju razine svijesti Zagrepčana o važnosti tjelesne aktivnosti. Dodatni cilj je precizno utvrđivanje načina i mjere u kojoj redovita tjelesna aktivnost anulira negativne posljedice povišene biološke dobi.

Programi vježbanja koji se tijekom projekta pokažu kao najučinkovitiji bit će ponuđeni Zagrepčanima u okviru budućih programa i inicijativa s ciljem poticanja zdravog načina života u svrhu očuvanju zdravlja i produljenju životnog vijeka. Sve informacije o prijavama i provedbi projekta: www.getfit4free.eu.

Prof. dr. sc. Damir Knjaz s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predstavio je Projekt u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.