Govorite li bednjanski?

Danas se u Domu kulture Velika Gorica u 18 sati održava kulturno zabavni program 'Bednja na Gorice'.

U programu će sudjelovati gđa. Dragica Žimbrek, učiteljica u mirovini i izvorni govornik, koja će recitirati pjesme na bednjanskom govoru. U zabavnom dijelu programa će nastupiti frontman grupe Kavaliri Danijel Češnjaj i Josip Podsečki iz KUD Josip Genc iz Bednje. Oni će izvoditi 'spelancije' na izvornom bednjanskom govoru. Glazbeni program upotpunit će glazbeni sastav Bednja bend iz Zavičajnog društva bednjanskog kraja.

Baednjunska prakajkavica  je osebujan kajkavski govor (subdialekt) sjeverozapadnog ruba Hrvatskog Zagorja uz slovensku granicu Štajerske, uglavnom u dolini gornje Bednje izmedju Strahinščice i Macelja, a rabi se u selima oko Bednje, Jesenja, Trakoščana i u okolnim zaselcima. Po svojoj arhajskoj fonetici, baednjunska prakajkavica je medju današnjim hrvatskim govorima razmjerno bliska češkomu i poljskom jeziku, pa je to vjerojatno najbliži ostatak našeg prajezika iz karpatske Bijele Hrvatske u ranom srednjovjekovlju.

Dragica Žimbrek, učiteljica u mirovini i Želimir Jurenec, organizator predstavili su program 'Bednja na Gorice' u emisiji Dobro jutro, Hrvatske te sve one koji mogu pozvali da svrate i upoznaju se s bednjanskim jezikom.